Buitenland
VPRO

Nagorno-Karabach wuift met witte vlag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nagorno-Karabach wuift met witte vlag

Gisteren opende Azerbeidzjan de aanval op de betwiste regio Nagorno-Karabach. In de regio wonen zo’n 120 duizend mensen, die al maanden ingesloten zitten nadat Azerbeidzjan de belangrijkste toegangsweg naar de enclave heeft afgesloten. Vandaag is een staakt-het-vuren bereikt, na bemiddeling van Rusland. Correspondent Eva Cukier was in Azerbeidzjan en vertelt in Bureau Buitenland over de situatie.

Video niet beschikbaar

Toegeven aan eisen

Nagorno-Karabach zou onder leiding van de Russen, die een vredesmacht hebben in het gebied, een overeenkomst hebben bereikt met Azerbeidzjan. "De autoriteiten van Nagorno-Karabach hebben beloofd hun leger terug te trekken en hun posities te verlaten. In ruil daarvoor zal Azerbeidzjan stoppen met de aanval en het bombarderen van het gebied," vertelt Cukier. "Azerbeidzjan komt hier zeker als winnaar uit de bus."

Schrijnende situatie

Na al negen maanden geen toegang te hebben tot eten en drinken kwamen daar sinds gisteren de aanvallen van het Azerbeidzjaanse leger bovenop. "De Armeniërs keken de afgelopen vierentwintig uur in de loop van het geweer," zegt Cukier. Hoewel de Armeense inwoners van Nagorno-Karabach gisteren al opriepen tot een staakt-het-vuren, werd daar vandaag pas door Azerbeidzjan gehoor aangegeven na bemiddeling van Rusland. Volgens Cukier, die zich momenteel in de hoofdstad van Armenië bevindt, is het onduidelijk of de gevechten daadwerkelijk gestaakt zijn.

Cynisch

Volgens de correspondent kregen inwoners van Nagorno-Karabach berichten op hun telefoon van Azerbeidzjan: ze zouden worden geëvacueerd en er zouden hulpgoederen komen. "Nogal cynisch om zo'n bericht te krijgen van het land dat je al maanden uithongert," zegt Cukier. De enige manier waarop mensen het gebied veilig zouden kunnen verlaten, de Lachincorridor, blijft potdicht. Cukier denkt dat Azerbeidzjan alle eisen op tafel kan leggen en daarbij weinig tegenwerking van Rusland zal ondervinden. De Armenen vrezen voor etnische zuiveringen en zijn bang dat ze zullen worden opgesloten of vermoord.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie