Buitenland
NOS

Conflict rond Nagorono-Karabach laait weer op door wegblokkade

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Conflict rond Nagorono-Karabach laait weer op door wegblokkade

Inwoners van de enclave Nagorno-Karabach hebben al ruim een maand te maken met tekorten aan voedsel en medicijnen door een blokkade van de Lacin-corridor. Dat is de enige weg die de regio in de zuidelijke Kaukasus met een etnisch Armeense bevolking verbindt met Armenië. Correspondent Geert Groot Koerkamp vertelt vanuit Moskou over de blokkade in het NOS Radio 1 Journaal.

"De corridor is van levensbelang voor de bevolking van Nagorno-Karabach", vertelt Groot Koerkamp. De enclave is volledig omringd door Azerbeidzjaans grondgebied, de Lacin-corridor is de enige verbinding met Armenië.

Rusland, dat zich opstelt als bemiddelaar tussen Armenië en Azerbeidzjan, is verantwoordelijk voor de beveiliging van de corridor. Die Russische rol werd in 2020 vastgelegd in het trilaterale bestand tussen Rusland, Armenië en Azerbeidzjan. Het bestand volgde op een zes weken durende oorlog in Nagorno-Karabach, die aan meer dan 6500 mensen het leven kostte.

Geen gewone 'activisten'

De demonstranten noemen zichzelf 'milieuactivisten', maar volgens Groot Koerkamp zijn ze dat zeer waarschijnlijk niet: "Op 12 december zijn ze met de blokkade begonnen. Het is een groep mensen die tegen de ontginning van mineralen door Armenië in Karabach zou zijn. Niemand heeft ingegrepen toen ze de blokkade startte. Dat feit alleen al geeft aan dat dit geen 'gewone' activisten zijn. Daarnaast is het ontginnen van mineralen niet noodzakelijkerwijs een milieuargument."

"Azerbeidzjan is niet een autoritair regime", zegt Groot Koerkamp, "Het staat er niet om bekend dit soort acties te gedogen. Als een kleine groep zo lang een blokkade kan uitvoeren, kun je daaruit opmaken dat deze actie gebeurt met de instemming van Azerbeidzjan."

Jarenlang conflict

Armenië en Azerbeidzjan maken beide aanspraak op Nagorno-Karabach, dat in de zuidelijke Kaukasus ligt. Internationaal wordt het erkend als deel van Azerbeidzjan. In de jaren 90 splitste Nagorno-Karabach zich met behulp van Armenië af.

Het conflict laaide in 2020 weer op. Toen is Azerbeidzjan overgegaan tot de aanval en veroverde het land de gebieden dat het destijds was kwijtgeraakt. "Azerbeidzjan wil controle over het hele gebied, de hele Karabach", aldus Groot Koerkamp, "Ook wil het nog een corridor aanleggen. De blokkade kan een manier zijn van Azerbeidzjan om de druk erop te houden"

Armenië stelt de regering van Azerbeidzjan verantwoordelijk voor het blokkeren van de weg, en roept het buurland op de corridor onmiddellijk vrij te geven.

Azerbeidzjan ontkent dat de weg geblokkeerd is, omdat voertuigen van het Rode Kruis en de Russische vredesmacht wel mogen passeren. De activisten op de weg zijn "vreedzame" demonstranten die protesteren tegen "illegale economische activiteiten" van Armenië, stelt het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Conflict rond Nagorono-Karabach laait weer op door wegblokkade

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie