Buitenland
VPRO

'Nieuwe oorlog in Nagorno-Karabach is zeker niet ondenkbaar'

foto: TOFIK BABAYEV / AFPfoto: TOFIK BABAYEV / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe oorlog in Nagorno-Karabach is zeker niet ondenkbaar'

Er voltrekt zich een humanitaire crisis in Nagorno-Karabach. Sinds december kampen inwoners van de enclave met enorme tekorten aan voedsel en medicijnen door een wegblokkade. Kaukasus-kenner Sara Crombach spreekt van een "vreselijke situatie" in Bureau Buitenland.

Enclave Nagorno-Karabach uitgehongerd

'Smerig spelletje'

Armenië beschuldigt buurland Azerbeidzjan van een smerig spelletje. Dat land weerspreekt alle beschuldigingen. Volgens president Ilham Aliyev voeren 'onschuldige jongeren' daar actie tegen ecocide.

Het is niet voor het eerst dat het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan oplaait. Een paar jaar geleden vochten de twee landen zes weken lang oorlog om het gebied. Ook vorig jaar kwam het tot geweldsuitbarstingen.

Nu gebruikt Azerbeidzjan een andere tactiek, vertelt Sara Crombach. "Er zijn weinig internationale waarnemers. Armenië moet steun krijgen van de historische bondgenoot Rusland. Maar die hebben hun handen vol met de oorlog in Oekraïne. Bovendien is er het cynisme vanuit Moskou, dat Armenië zich steeds meer richt op het Westen."

Nieuwe oorlog

Die steun is er wel vanuit emotioneel oogpunt. Maar concrete steun blijft uit, legt Crombach uit. "Armenië staat er min of meer alleen voor. Bovendien heeft Europa een gasdeal gesloten met Azerbeidzjan en brengt dat Ilham Aliyev in een machtigere positie. Daar komt nog bij dat Turkije - historische bondgenoot van de Azeri's - Azerbeidzjan steunt."

Intussen dreigt de situatie weer uit de hand te lopen. Een escalatie ligt op de vloer, waarschuwt de Kaukasus-deskundige. "Een nieuwe oorlog in Nagorno-Karabach is zeker niet ondenkbaar."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie