Buitenland
VPRO

Een prijswinnares zorgt voor ophef in Servië

  1. Nieuwschevron right
  2. Een prijswinnares zorgt voor ophef in Servië

In Servië is een discussie losgebarsten sinds een vrouwelijke auteur een prestigieuze literatuurprijs won. Het gebeurt namelijk niet vaak in het Balkanland, dat een vrouwelijke auteur er met de prijs vandoor gaat. Journalist Arja van den Bergh vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Servië met Arja van den Bergh

Deca

De zogeheten NIN-award werd toegekend aan (toneel)schrijfster en dichter Milena Marković (1974), voor haar poëtische roman Deca (kinderen). “Dat is al gelijk wat ongebruikelijk voor een NIN-award: een boek dat een mix is van poëzie en proza”, vertelt Van den Bergh, “zonder interpunctie, héél persoonlijk”. Het is geen boek zoals doorgaans gevonden kan worden in een boekwinkel: het bevat namelijk geen punten en komma’s.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De prijs van NIN voor de beste roman van het jaar ging naar Milena Marković. De kracht van woorden... emoties vertaald in poëzie... Gefeliciteerd uit de grond van mijn hart!

Ongebruikelijk

“Maar nog iets is nóg ongebruikelijker, en dat is dat een vrouw deze prijs wint”, vertelt de journalist. In de 68 jaar dat de NIN-prijs bestaat hebben nog pas zes vrouwen hem in ontvangst mogen nemen, inclusief Marković. Het is een discussie die ook in Nederland gevoerd wordt, met als verschil dat hier de laatste jaren iéts meer vrouwelijke schrijvers op de longlist staan. “Maar dat is in Servië nog niet het geval”.

Waar ligt dit nou aan?

“Vooropgesteld: literatuurminnend Servie is heel erg blij dat Marković hem wint, vooral om haar kwaliteiten”, aldus Arja van Den Bergh. Maar, waar ligt dit nou aan? Twee vrouwen zwengelden tóch de discussie weer aan, een regisseur en een literatuurcriticus, en zij stellen dat bekende Servische vrouwen over het algemeen genegeerd en gewantrouwd worden.

Al met al is gendergelijkheid nog een lastig aan te kaarten onderwerp in het land. “Marković plaatst zichzelf een beetje buiten deze discussie”, vertelt Van den Bergh. “Ze reageert in een interview dat literatuur zich onderscheidt door talent en niet door geslacht”.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie