Buitenland
NOS

Regen maakt situatie Gaza nog erger: 'Er is geen hygiëne'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Regen maakt situatie Gaza nog erger: 'Er is geen hygiëne'

In Gaza regent het al dagen en dat maakt de situatie voor de inwoners daar nog onveiliger. De meeste Gazanen zijn ontheemd en hebben geen dekens of warme kleding. Huisraad is weggespoeld en door het slechte weer neemt het tekort aan drinkwater, eten en medicijnen verder toe. Volgens de VN is Gaza 'compleet onbewoonbaar' geworden.

Door het weer is er nog meer ellende in Gaza, vindt hoofd internationale noodhulp bij het Rode Kruis Carla Jonkers. "Absoluut. Er zijn 1,5 miljoen mensen op de vlucht en die wonen vaak dicht op elkaar, in provisorische tenten. Met de regen lopen die tenten vol water. We zien dat mensen proberen te schuilen in ziekenhuizen of andere gebouwen, maar die zitten vaak al vol. Het is extreem moeilijk voor die mensen om uit de regen te komen."

Dat er weinig sanitaire voorzieningen zijn, maakt de situatie nog erger. "Mensen doen hun behoefte in de buitenlucht", vertelt Jonkers. "Als het gaat regenen, verergert dat de situatie. Het water kan niet goed worden afgevoerd - afvalwatersystemen functioneren allang niet meer. De ontlasting belandt op straat en als mensen daarmee in contact komen, worden ze ziek. We horen van collega's daar dat al meer dan 700.000 mensen daar last hebben van infecties, verkoudheid, diarree, huidziektes en hepatitis. Er is geen hygiëne."

Tekort

Een Nederlandse fysiotherapeut die in een ziekenhuis in Gaza werkt geeft volgens Jonkers aan dat de situatie alleen maar 'slechter en slechter' wordt. "Er is een tekort aan alles, zegt hij. Het tentenkamp op het ziekenhuisterrein staat grotendeels onder water, wat ervoor zorgt dat mensen het ziekenhuis binnenkomen. Alleen zijn daar al te veel mensen, waardoor het lastiger wordt om mensen te verplegen. Ook is er grote angst voor uitbraken in het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld hepatitis of waterpokken. Hij geeft aan dat artsen en verpleegkundig personeel ook al last hebben van luchtwegziektes en huidaandoeningen; het is heel ernstig."

Rode Kruis

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie