Buitenland
NOS

Republikein McCarthy in stemming afgezet als voorzitter Huis van Afgevaardigden

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Republikein McCarthy in stemming afgezet als voorzitter Huis van Afgevaardigden

De Republikein Kevin McCarthy is afgezet in een stemming over zijn voorzitterschap van het Huis van afgevaardigden. Voor de afzetting van McCarthy was een meerderheid nodig. Hoewel hij gesteund werd door het grootste gedeelte van de Republikeinen, stemde een aantal van hen voor de afzetting. Alle Democraten stemden ook voor.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de VS dat de voorzitter van het Huis wordt afgezet. De laatste afzettingsprocedure tegen een voorzitter van het Huis was in 1910 tegen de Republikein Joseph Cannon. Die overleefde de stemming. "Met de historisch unieke afzetting van Huis-voorzitter Kevin McCarthy is de chaos in het Congres compleet", zegt VS-correspondent Rudy Bouma in het NOS Radio 1 Journaal.

Shutdown

De motie om McCarthy af te zetten kwam van zijn partijgenoot Matt Gaetz. Gaetz diende gisteren de motie voor het afzetten van McCarthy in, nadat McCarthy afgelopen weekend met een noodfinancieringswet in samenwerking met de Democraten een shutdown van de Amerikaanse federale regering had voorkomen.

"Afgelopen weekend is door noodfinanciering ternauwernood sluiting van de overheid afgewend, maar parlementariërs moeten alsnog binnen anderhalve maand overeenstemming bereiken over de begroting, anders dreigt zo'n 'shutdown' opnieuw", aldus Bouma.

Nieuwe voorzitter

"Temidden van deze chaos moet nu ook een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden worden verkozen. Pregnante zaken waarover besloten moet worden, zoals financiële steun voor Oekraïne, lijken nu nog meer vertraging op te lopen."

De Republikeinse afgevaardigde Patrick McHenry uit North Carolina treedt tijdelijk als voorzitter op tot een nieuwe 'Speaker of the House' is gekozen. Hij zei dinsdagavond dat het de bedoeling is om op dinsdag 10 oktober achter gesloten deuren een "kandidatenforum" te beleggen.

Republikein McCarthy afgezet als voorzitter Huis van Afgevaardigden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie