Buitenland
VPRO

'Republikeinen concluderen: Donald Trump is geen winnend model meer'

foto: EPA / ETIENNE LAURENT
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Republikeinen concluderen: Donald Trump is geen winnend model meer'

Donald Trump kondigde aan dat hij vanavond met een belangrijke mededeling komt. Gaat hij weer meedoen aan de race om het Amerikaanse presidentschap, op weg naar de verkiezingen van 2024? Al lijken na de tussentijdse verkiezingen de kaarten anders geschud voor de voormalige president. De voorspelde overwinning van de Republikeinen bleef uit. Wat is Trump nu van plan? Journalist Casper Thomas spreekt erover in Bureau Buitenland.

Heeft Trump nog wel de juiste papieren?

Onderhuidse kritiek

Met een zwakker Joe Biden en een slechte economie in Amerika gaan we de midterms dik winnen, dachten de Republikeinen. Maar de Senaat hebben ze vrijwel zeker niet in handen. En in het Huis van Afgevaardigden wonnen ze slechts met een kleine meerderheid.

Sinds Trump op het toneel verscheen is de Republikeinse partij als een blok achter hem gaan staan, vertelt Thomas. "Hij kon het bont maken en nooit viel iemand hem af. Maar met deze slechte verkiezingsuitslag krijgt Trump in een rap tempo kritiek. Die kritiek was dus blijkbaar onderhuids al aanwezig, want anders komt die niet zo snel bovendrijven."

Glansrijk herkozen

Trumps boodschap aan de kiezer is volgens de journalist gericht op negatief campagnevoeren. Oftewel: gericht op wat de ander allemaal verkeerd zou doen. "Plus hij heeft zich nog niet neergelegd bij de uitslag van de vorige presidentsverkiezingen. Dat is niet heel overtuigend voor de Republikeinse kiezer." Trump heeft nu drie keer verloren: twee keer de midterms en de presidentsverkiezingen. "De Republikeinen beginnen te concluderen: Trump is geen winnend model voor ons."

De ogen zijn nu gericht op Ron DeSantis, glansrijk herkozen als gouverneur van Florida, die nu in de peilingen hoger scoort dan Trump. "Het lijkt erop dat er weer een strijd komt binnen de Republikeinse partij. En dat zeggen de meeste Republikeinen zelf ook: dit is goed voor de partij, want het is nooit goed om maar op één paard te wedden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie