Buitenland
NOS

Republikeinen voeren eerste presidentiële debat zónder Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Republikeinen voeren eerste presidentiële debat zónder Trump

Bij de Republikeinse partij is de strijd om het presidentschap losgebarsten. Voor de camera's van de Amerikaanse zender Fox News gingen vannacht acht kandidaten voor het eerst met elkaar in debat. Op het podium was één grote afwezige: voormalig president Donald Trump. Correspondent Marieke de Vries praat je bij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Tijdens het voorverkiezingsdebat ging het bij onderwerpen zoals de economie, abortus en migratie nauwelijks over Trump. Maar in het tweede deel werd dan toch de vraag gesteld aan de acht of ze Trump nog steeds als kandidaat zouden steunen, als hij veroordeeld wordt.

"Daarop gingen vier handen meteen de lucht in, maar anderen waren twijfelachtiger, zoals voormalig vice-president Mike Pence. Hij bracht nog eens in herinnering dat Trump hem op 6 januari vroeg zijn eed aan de grondwet te schenden", zegt De Vries.

'Probeerde de aandacht af te leiden'

Terwijl zijn opponenten het live verbaal tegen elkaar opnamen, werd op het X-account van de uiterst rechtse presentator Tucker Carlson een 45-minuten durend gesprek met Trump geplaatst. Het interview was vooraf opgenomen.

"Trump probeerde overduidelijk de aandacht af te leiden, in de hoop dat meer mensen naar hem keken dan naar het debat", aldus De Vries. "Nummers en aantallen zijn heel belangrijk voor hem."

In het interview ging het over een allegaartje aan onderwerpen: Trump sprak onder meer over de dood van Jeffrey Epstein, zijn banden met de leiders van Noord-Korea en China, elektrische auto's, vaatwassers en de Oekraïne-oorlog.

'DeSantis was pijnlijk om te zien'

De grote uitdager van Trump, gouverneur Ron DeSantis, bleef tamelijk onzichtbaar. "Hij brak bijna niet in als anderen aan het woord waren. Eigenlijk gaf hij alleen antwoord als hem wat gevraagd werd en dan nog gaf hij heel erg duidelijk ingestudeerde antwoorden."

"Hij wilde ferm en populistisch overkomen", stelt De Vries, "maar hij sloeg daarmee steeds de plank mis. Het was bijna pijnlijk om te zien en ik kan me ook niet voorstellen dat dit debat hem geholpen heeft In de peilingen."

Later vandaag wordt Trump in Georgia verwacht, daar moet hij zich aangeven bij de gevangenis van Fulton County. Hij wordt in de staat vervolgd voor het aanzetten tot verkiezingsfraude in 2020. Ondanks de zaak tegen hem wijzen polls uit dat Trump nog altijd grote populariteit geniet onder Republikeinse stemmers.

r1jn amerika

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie