Buitenland
VPRO

Sekszaak Trump vormt hoofdpijndossier voor Republikeinen

foto: YouTube, WGN News
  1. Nieuwschevron right
  2. Sekszaak Trump vormt hoofdpijndossier voor Republikeinen

Voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis krijgt een voormalig president een strafrechtelijke vervolging aan de broek. De aanklacht houdt verband met het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels, met wie Donald Trump in 2006 seks zou hebben gehad. De kwestie vormt een dilemma voor de Republikeinse Partij, vertelt Amerika-kenner Paul Verhagen in Bureau Buitenland.

Aanklacht Trump brengt Amerikaanse politiek in roerig vaarwater

Trumps achterban

Het zou niet de eerste keer zijn dat Trump slecht nieuws over hemzelf in zijn voordeel laat werken. Of voormalig president Trump dit nu kan gebruiken om zijn achterban te verenigen voor de aankomende presidentsverkiezingen is nog maar de vraag volgens Verhagen: "Het helpt Trump misschien om de voorverkiezingen te winnen, maar het zal hem later schaden in de algemene verkiezingen."

Tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinen bestaat een aanzienlijk deel van het electoraat uit de achterban van Trump. Die zullen onvoorwaardelijk op hem blijven stemmen. Daardoor zitten de Republikeinen nu in een spagaat. "Je moet steun betuigen aan Trump anders kan je zijn achterban niet voor je winnen. En als je zijn achterban niet wint dan kan je de voorverkiezingen niet winnen," legt Verhagen uit. Maar door die achterban te veel te paaien, loop je het risico een groot deel van de gematigde kiezer te verliezen.

DeSantis

Ook voor de andere mogelijke Republikeinse presidentskandidaat en gouverneur van Florida Ron DeSantis vormt dit een probleem. DeSantis heeft laten weten niet mee te willen werken aan de uitlevering van Trump aan de staat New York. "De grondwet is daar heel duidelijk over, als Trump aangeklaagd wordt in de staat New York, dan zal Florida daar gewoon aan moeten meewerken," ziet jurist en Amerika-deskundige Kenneth Manusama. Hoewel DeSantis niet de macht heeft om die uitlevering tegen te houden ziet zelfs hij, als concurrent van Trump in de race voor het Republikeinse kandidaatschap, zich toch genoodzaakt om om Trump te steunen in deze zaak. Ook DeSantis loopt anders het risico om dat belangrijke deel van de Republikeinse kiezers te verliezen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie