Buitenland
BNNVARA

'Als conservatieve politici de macht grijpen, zijn het altijd vrouwen die daar de hoogste prijs voor betalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als conservatieve politici de macht grijpen, zijn het altijd vrouwen die daar de hoogste prijs voor betalen'

President Erdogan heeft zich teruggetrokken uit de Istanbul-conventie. Waarom heeft de Turkse president deze keuze gemaakt? In De Nieuws BV bespreken PvdA-Kamerlid Kati Piri en correspondent Olaf Koens de situatie en wat de EU kan doen.

De Istanbul-conventie is een internationaal vrouwenrechtenverdrag dat geweld tegen vrouwen aanpakt en gericht is op het bevorderen van de emancipatie. Erdogan was in 2011 de eerste president die het verdrag ondertekende. Het verdrag is vernoemd naar de stad waar het is gesloten. Piri, voorheen Europarlementariƫr en op dit moment de nummer 5 op de kandidatenlijst van de PvdA, noemt het zuur en een klap in het gezicht van alle vrouwen dat de president zich terugtrekt.

Geweld neemt toe

Het geweld tegen vrouwen in Turkije neemt jaarlijks toe. Koens vertelt dat het land steeds conservatiever wordt en dat er jaarlijks honderden vrouwen worden vermoord. "Drie tot vierhonderd per jaar, en dat aantal neemt ieder jaar toe." Koens sprak een vrouw die al zeven jaar ondergedoken zit, omdat ze een ex-vriend heeft afgewezen. "Dan kun je naar de politie of de rechter gaan, maar het antwoord is daar meestal, tot je echt vermoord wordt, kunnen we niks voor je betekenen."

Het valt Koens op dat, ondanks de politieke beweging steeds conservatiever wordt, de samenleving daar klaar mee is. "In Istanboel wordt er steeds meer over gesproken en mensen durven ertegen te demonstreren", zegt Koens. In een persverklaring die een paar dagen geleden naar buiten kwam verklaart de AKP dat vrouwenrechten in de wet goed verankerd zijn. De partij wil de homoseksualisering van de samenleving tegen gaan.

Wat kan de EU doen?

"We zien dat Erdogan er alles aan doet om niet dichterbij de Europese Unie te komen", zegt Piri. Piri noemt het cynisch dat Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, een gesprek had met Erdogan over het verbeteren van de relatie, en dat Erdogan drie uur later uit het verdrag stapt. Piri vindt dat de EU achter Turkse vrouwen moet gaan staan. "Ik denk dat we vrouwenrechtenorganisaties in Turkije moeten ondersteunen. Daarnaast moeten we het gesprek aangaan met de Amerikanen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Of Turkije gaat luisteren is de vraag. "Turkije wil juist minder te maken hebben met de Europese Unie, met de NAVO. Het is fascinerend om te zien dat als het economisch slecht gaat, dan zoekt Turkije toch weer toenadering met Brussel. Ik denk dat de boodschap vanuit Brussel inmiddels wel duidelijk is. Het is niet een kwestie van even gladstrijken, in Turkije moet echt iets veranderen voordat die relatie weer beter wordt", zegt Koens.

Waarom heeft Erdogan zich teruggetrokken uit de Istanbul-conventie, en wat kan de EU doen?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie