Buitenland
VPRO

Turkse voetbalwereld in de ban van grootschalige fraudezaak

foto: EPA/ERDEM SAHIN
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse voetbalwereld in de ban van grootschalige fraudezaak

Turkije raakt niet uitgepraat over een piramidespel waarbij bekende namen uit de Turkse voetbalwereld voor miljoenen dollars zijn opgelicht. "Inmiddels speelt de kwestie zo hoog op dat president Erdogan zich er over heeft uitgelaten", vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

Een bankier zou grote namen uit de Turkse voetbalwereld jarenlang voor miljoenen dollars hebben opgelicht. Het zijn niet zomaar namen die genoemd worden: Fatih Terim, die geldt als de legendarische trainer. En Arda Turan, die als een van de weinige Turkse voetballers ooit het shirt van FC Barcelona droeg, en nog vele andere bekenden. Die zouden allemaal het slachtoffer zijn van fraude, gepleegd door één mevrouw, genaamd Secil Erzan."

In bijna elk Turkse praatprogramma gaat het over deze kwestie en elke dag komen er nieuwe feiten naar boven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Piramidespel

Het gaat om een piramidespel, legt Varan uit. "Secil Erzan, de bankier in kwestie, was goed bevriend met Fatih Terim, die destijds de coach van voetbalclub Galatasaray was. Door zijn naam te gebruiken heeft ze voetballers benaderd met de boodschap dat de bank een speciaal beleggingsfonds zou hebben voor bijzondere klanten, met een heel hoog rendement."

In de Turkse pers wordt nu alles blootgelegd, vertelt de journalist. "Voetballers zouden miljoenen dollars in een tas hebben overhandigd aan de bankier. Als ontvangstbewijs kregen voetballers een A4'tje waarop met een pen gekladderd is dat ze een investering hebben gedaan. Of Whatsapp-berichten tussen de bankier en voetballers, waaruit blijkt dat ze in paniek schieten omdat ze na verloop van tijd nog geen geld hebben ontvangen. Aan alles voel je dat hier op een weliswaar smerige maar ook amateuristische wijze fraude is gepleegd. Maar blijkbaar zijn de voetballers daar ingetuind."

Inmiddels hebben de voetballers in kwestie contact gezocht met de Turkse president Erdogan, met de vraag of hij iets voor ze kan betekenen. "Maar die heeft verteld dat justitie de zaak gaat behandelen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie