Buitenland
KRO-NCRV

'Oorlog in Oekraïne gaat nog voor generaties het wereldbeeld beheersen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oorlog in Oekraïne gaat nog voor generaties het wereldbeeld beheersen'

"De NAVO was vier jaar terug nog hersendood verklaard en nu is het op weg om topsportster te worden." Zo analyseert oud-Defensieman Mart de Kruijf bij Spraakmakers de recente top van het samenwerkingsverband. Die sporter moet in topconditie blijven, want de oorlog is er volgens hem een van de lange adem.

De NAVO-top had veel interessante uitkomsten, vindt De Kruijf, Voormalig commandant landstrijdkrachten. "De NAVO was vier jaar terug hersendood, zei Macron. En nu is het op weg om topsportster te worden, zeg maar. Er gebeurt van alles. De NAVO wordt sterker. Er komen meer eenheden op de grond, het aantal hoofdkwartieren groeit. Troepen gaan meer naar het oosten toe, dus worden dichter bij Rusland gestationeerd. En de paraatheid van eenheden gaat omhoog. Dat wil zeggen: ze worden beter getraind en zijn sneller inzetbaar zijn. En dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Dat gaat een enorme inspanning kosten."

Nederland moet gaan leveren

Dat vraagt bovenal geld. Je moet minstens 2% van je bruto nationaal product gaan besteden aan Defensie, aldus de afspraken. En Nederland komt daar aardig in de buurt, vertelt De Kruijf. Ja, er komen verkiezingen aan en de wind kan omdraaien. Aan de andere kant, zegt hij: in 2025 is er een top in ons land. "Dus er ligt best wel druk om te gaan leveren."

De topsporter moet in topconditie blijven, want de oorlog is niet van de een op andere dag voorbij, denkt de oud-militaire leider. "Ik denk dat Erik Akerboom, directeur van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, terecht zegt: deze oorlog gaat nog voor generaties het wereldbeeld beheersen. Dat is ook echt zo. Het is geen korte oorlog meer, dit wordt oorlog van de lange duur."

Een oorlog die hij even in perspectief plaatst. "Laatst zei iemand tegen mij: in twintig jaar oorlog in de Vietnam sneuvelde 55.000 Amerikanen. Oekraïne is nu 500 dagen in oorlog. En er zijn 550.000 Russen gesneuveld. Minstens. Het is dus bijna niet meer te bevatten wat die oorlog doet."

Wat als Trump aan de macht komt?

Over verkiezingen gesproken: die zijn er volgend jaar ook in Amerika. Het land dat nu nog volop steun geeft aan Oekraïne. Wat als Donald Trump weer aan de macht komt? "Ja natuurlijk, daar hoopte uh Poetin op, want dan krijg je een hele andere dynamiek. America first is het dan."

Dat betekent dat de rol van Europa nog belangrijk wordt, zegt hij. "Wij waren natuurlijk altijd een beetje het lachertje van de NAVO. 90% van de belangrijke middelen van NAVO zijn Amerikaans. Ja, dan moeten we zelf dingen gaan doen als Europa. En misschien legt dat nog wel meer druk op ons als Europa om onze eigen zaakjes te gaan regelen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie