Buitenland
VPRO

Dood Prigozjin voorbode voor meer geweld?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dood Prigozjin voorbode voor meer geweld?

Wagner-leider Yevgeny Prigozjin is hoogstwaarschijnlijk omgekomen toen zijn privévliegtuig neerstortte. Wat betekent zijn vermoedelijke dood voor de verhoudingen in Rusland? NRC-buitenlandredacteur en Ruslandkenner Michel Krielaars vertelt in Bureau Buitenland dat dit mogelijke signaal van Poetin niet zonder risico's is. "Poetin heeft hiermee ook laten zien dat hij militairen die populair zijn aan het front, zomaar kan laten vallen."

Video niet beschikbaar

Geen reactie uit Kremlin

Krielaars noemt het merkwaardig dat tot dusver er nog geen officiële reactie vanuit het Kremlin is gekomen op de gebeurtenissen. Maar, "het kan ook heel goed dat er geen reactie komt. En dat dit wordt afgedaan als een vliegtuigongeluk. Poetin heeft ook de neiging om zijn echte vijanden niet bij naam te noemen. Hij heeft de naam van Navalny nog nooit genoemd, geloof ik. Ik denk dat zwijgen in Poetins grootste belang is op dit moment."

Onvrede aan het front

Nu Prigozjin voorgoed van het strijdtoneel is verdwenen, heeft Poetin wellicht een krachtig signaal verstuurd, maar dat signaal is niet zonder risico’s. "Poetin heeft hiermee ook laten zien dat hij militairen die heel populair zijn bij de troepen aan het front zomaar kan laten vallen. En dat kan negatief voor Poetin uitpakken", aldus Krielaars.

Quote

Die onvrede binnen het leger zal alleen maar toenemen.

Michel Krielaars

Nieuwe poging tot muiterij?

"Er zullen ongetwijfeld meer ontevreden generaals aan het front zijn op dit moment die kunnen rekenen op de steun van hun manschappen. Het is helemaal niet zo raar om te veronderstellen dat binnenkort weer een poging tot muiterij of een staatsgreep zou plaatsvinden. Dat blijft natuurlijk gissen, maar die onvrede binnen het leger zal alleen maar toenemen."

Volgens Krielaars oogde Poetin vlak voor het neerstorten van het vliegtuig nog zeer opgewekt, maar het is de vraag of dat de komende dagen zo blijft. "Poetin moet zich blijven garanderen van die steun van het leger en de veiligheidsdiensten, en daar weten we nu nog niks van. En het zou best eens kunnen wijzigen." Het zou volgens Krielaars dus zomaar een voorbode kunnen zijn van meer geweld.

Luister de hele aflevering van Bureau Buitenland over de dood van Prigozjin - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie