Buitenland
VPRO

Waarom Loekasjenko belangrijker is dan wij denken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Loekasjenko belangrijker is dan wij denken

Aleksandr Loekasjenko, president van Belarus en vaak omschreven als een marionet van Poetin, zou afgelopen weekend een cruciale rol hebben gespeeld in de de-escalatie tussen Poetin en Wagner-leider Prigozjin. Veel commentatoren waren verbaasd over de ogenschijnlijk grote rol van Loekasjenko in dit proces en vroegen zich zelfs af of het verhaal überhaupt wel klopt. Maar in Bureau Buitenland leggen correspondent Michiel Driebergen en defensie-deskundige Jens Franssen uit waarom Loekasjenko misschien wel veel belangrijker is in het Russisch politieke speelveld dan wij denken.

Loekasjenko: slimme en gewiekste onderhandelaar

"We moeten niet vergeten dat Loekasjenko veel langer op de troon zit", verklaart Michiel Driebergen. "Al sinds 1994, de Wit-Russen kunnen zich amper anders voorstellen. Ze hebben in 2020 een soort van opstand gedaan, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. We hebben Loekasjenko gezien als een hele slimme, gewiekste onderhandelaar. Dat is hij eigenlijk al 30 jaar en ik denk dat hij dat nog steeds doet."

Quote

Het is een beetje een clique van mannen die de macht uitmaakt in dat grote oosten

Michiel Driebergen

Volgens Driebergen is het dus best geloofwaardig dat de Belarussische president zo’n cruciale rol heeft gespeeld bij de vermeende opstand van de Wagner-groep. "Het moment dat Poetin zich zwak toonde wist Loekasjenko volgens mij precies wat hij moest doen om een beetje in dat gat te springen. Ze kennen elkaar ook allemaal. Het is een beetje een clique van mannen die de macht uitmaakt in dat grote oosten." De positie van Loekasjenko moet dus niet onderschat worden. "Ik denk dat hij zomaar de kastanjes uit het vuur heeft gehaald voor Poetin", aldus Driebergen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toeristen of strijders?

De rol van Belarus stopt daar overigens niet. Zo zou gisteren een vliegtuig in Minsk zijn geland met aan boord Wagner-leider Prigozjin. Jens Franssen meldt daarnaast dat er inmiddels een basis wordt gebouwd voor hem om en nabij 8000 Wagner-huurlingen. "Die zouden zich dan willen gaan aansluiten bij Prigozhin, maar het is nog niet duidelijk wat hun juiste statuut zal zijn. Is hij daar als gast, als toerist, als strijder, of als lid van een privé-militie? Op korte termijn kan je die mensen daar wel een tijdje gaan houden, maar wat wil je daar op lange termijn mee gaan doen?"

De vermoedens daarover lopen uiteen. Zo is een van de scenario’s dat de Wagner-huurlingen gebruikt gaan worden om het Belarussische leger op te leiden. Maar volgens Driebergen houden ook de Oekraïners hun hart vast. "Momenteel kunnen we ons niet voorstellen dat de Russen weer opnieuw gaan aanvallen vanuit het noorden. Maar die angst is aanwezig. We hebben de aanval gezien op Kiev vorig jaar. Waarom zitten er straks opeens 8000 Wagner-mannen ten noorden van Kiev? We weten het niet, maar het is wel iets dat Poetin of Loekasjenko vroeg of laat gebruik van kunnen maken."

Oekraïens tegenoffensief & Interview met nieuwe Venezolaanse oppositieleider - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie