Buitenland
NOS

Topoverleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topoverleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije

Vandaag praten de Russische en Oekraïense ministers van buitenlandse zaken met elkaar. Sinds het uitbreken van de oorlog is er nog niet op zo'n hoog niveau overlegd tussen de landen. Wat kunnen we verwachten van deze gesprekken?

Oekraïne en Rusland in gesprek vandaag in Turkije: wat zijn de verwachtingen?

Video niet beschikbaar

“Het is de eerste keer dat de gesprekken op neutraal terrein gevoerd worden”, vertelt Turkije-correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. Hiervoor werden er gesprekken gehouden tussen de twee landen in Belarus. “Dat was vooral voor de Oekraïners geen neutraal terrein.”

Verwachting

Wat we precies kunnen verwachten, is moeilijk om te bepalen. “Er zijn geen hoge verwachtingen. Deze gesprekken zullen waarschijnlijk geen doorbraken opleveren, maar het is wellicht een eerste stap”, legt Nazar uit. Deze gesprekken worden gehouden terwijl het geweld in Oekraïne aanhoudt. “De sfeer zal heel gespannen zij tussen deze twee heren. Makkelijk zal het niet worden, maar ze gaan het toch proberen.”

Turkije

De gesprekken vandaag vinden plaats in de stad Antalya. Volgens Nazar drong het land sinds het begin van de oorlog aan om als bemiddelaar te handelen tussen de twee landen. “Het heeft banden met beide landen. Het heeft sterke handelsbetrekkingen met Oekraïne en van Rusland is Turkije erg afhankelijk. Turkije wil het graag zo houden, dus zijn ze er alles aangelegen om die oorlog te de-escaleren.”

Ook is het een kans voor het land op het wereldwijde podium. “Het is een gelegenheid voor Turkije om zich te presenteren als belangrijke internationale speler in de regio. Dat deze ministers hier in Antalya vandaag komen, is al een groot succes voor Turkije.”

Deur openhouden

Turkije is erg voorzichtig met opleggen van sancties tegen Rusland en heeft het vooralsnog niet gedaan. “Het heeft als enige NAVO-land nog niet alle bruggen verbrand met Rusland.” Dit komt vooral door eigen belang, vertelt Nazar. “Maar Ankara legt het wel zo uit: we doen dit bewust. We gaan niet te ver in het veroordelen van Rusland, zodat we die bemiddelde rol kunnen spelen.”

Nazar denkt ook dat het land wordt aangespoord om een bemiddelende rol aan te namen door andere landen. “Turkije is op dit moment wellicht de enige plek waar beide partijen willen komen.”

RJN turkije oekra n rusland praten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie