Buitenland
NOS

Wat is anno 2023 de rol van de katholieke kerk in Spanje?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is anno 2023 de rol van de katholieke kerk in Spanje?

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, maar het is wel voor het eerst dat zo'n grootschalig onderzoek in Spanje wordt gedaan. Vandaag wordt het rapport gepresenteerd aan het parlement. Correspondent in Spanje Edwin Winkels is correspondent in Spanje vertelde over het onderzoek in de uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

Volgens Winkels zat zo'n onderzoek er wel aan te komen. "Aan de ene kant had je de berichtgeving in de kranten de laatste 10 tot 15 jaar over geestelijke scholen. En natuurlijk waren er al onderzoeken in veel andere landen die een onderzoek hebben gedaan en het parlement vond het daarom tijd om zo'n onderzoek te doen."

Mobiele brigade

De kerk is nog steeds erg machtig, legt Winkels uit. "De conferentie van bisschoppen was niet enthousiast over dit onderzoek. Zij willen het onderzoek liever zelf doen, ze vinden dat het nu iets politieks wordt."

Het onderzoeksteam is op een bijzondere manier te werk gegaan, vertelt Winkels: "Met een soort mobiele brigade zijn ze door het land getrokken om mensen zelf hun verhaal te laten doen, met psychologen in die bus, zodat mensen zouden praten. Maar de laatste berichten zeiden dat door het hele land niet meer dan 500 mensen hun verhaal hebben gedaan op die manier."

Verleden onder ogen

Voor veel Spanjaarden is het moeilijk om het verleden onder ogen te komen, denkt hij. "Mensen vertellen niet graag wat hen is overkomen. Heel veel is natuurlijk gebeurd tijdens de dictatuur van Franco. De kerk en het gezin was natuurlijk hetgeen waar Franco zich op baseerde. De kerk was een uithangbord van het regime."

Dit speelde ook in het onderwijs. "Tot 1975 was al het onderwijs op christelijke scholen. Zeker die generatie heeft er zeker nog moeite mee om over te praten."

Wat is anno 2023 de rol van de katholieke kerk in Spanje?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie