Buitenland
NOS

Nederland traint Oekraïense soldaten in Engeland: hoe gaat het met de training?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland traint Oekraïense soldaten in Engeland: hoe gaat het met de training?

Vandaag gaat de vaste Kamercommissie Defensie naar Engeland. De leden gaan op bezoek bij Nederlandse militairen die Oekraïense manschappen trainen. Op een locatie die geheim is, worden momenteel duizenden militairen getraind.

Nederland traint Oekraïense militairen

"Het is geheim, omdat je, zoals wij altijd bij defensie zeggen, de vijand niet wijzer moet maken dan nodig is", vertelt schout-bij-Nacht en directeur operaties bij Defensie, Peter Reesink, in NOS Met het Oog op Morgen. "Waarom zou je dat vertellen? We weten ook dat de Russen via allerlei activiteiten proberen dat ook misschien beetje te frustreren. Als het niet nodig is, is het niet nodig. We natuurlijk de veiligheid van de Oekraïners zoveel mogelijk bewaren."

Trainen

Reesink is verantwoordelijk voor de Nederlandse militairen die Oekraïense soldaten nu trainen. "Maar wij ondersteunen hier de Britten met name. De Britten leiden deze training." Engeland vroeg aan verschillende landen of zij wilden helpen bij het trainen van de Oekraïners. Ook aan Nederland. "Wij hebben ja gezegd. Ik denk ook wel, omdat dat wij bekend staan als goed opgeleide krijgsmacht die dat ook kan. Vandaar dat die link vrij snel gemaakt is”, vertelt Reesink. “We kunnen ook goed Engels, dat praat ik ook makkelijk samen met de Britten. Dat maakt de communicatie met de Oekraïners in de zin ook iets makkelijker."

Militaire training

Er zijn nu ongeveer 90 Nederlandse militairen die in Engeland helpen bij de training. "Die komen van de landmacht, de 13e brigade in Oirschot. Zij trainen voor een periode van 5 weken. Dus het is echt een hele korte basis militaire training."

"Het zijn rekruten en voor een heel klein deel zijn het ook wel meer ervaren soldaten en onderofficieren die zij meenemen, zodat er ook een combinatie plaats kan vinden van training. Maar het is echt basistraining, dus schietvaardigheden, de eerste tactische beginselen worden bij gebracht, ook hoe je optreedt in loopgraven, wat doe je onder cyberdreiging?"

Behoefte

Doordat andere landen nieuwe rekruten kunnen opleiden, kunnen Oekraïense soldaten met andere dingen aan de slag. "Ze hebben behoefte aan spullen, maar ook aan getrainde mensen. Dat willen wij ondersteunen. Het oogmerk van de Britten, en daar doen we dus aan mee, is om in 3 tot 4 maanden 10.000 rekruten op te leiden op deze manier. Dat we een significante bijdrage leveren aan de oorlog."

Mentaliteit

De Nederlandse militairen treffen, volgens Reesink, enorm betrokken rekruten aan. "Eigenlijk vanaf dag 1. 5 weken, 7 dagen lang, van s’ ochtends vroeg tot s‘ avonds laat. Dus weinig rust. Dus heel veel gemotiveerde mensen die allemaal met het oogmerk daar zijn dat ze weten dat ze 5 weken later aan het front zijn. Dat doet ook wat met de verbinding tussen die instructeurs en de Oekraïners. Daar ontstaan dan ook diepe relaties."

Nadat de Oekraïners naar het front vertrekken, onderhouden sommige contact met hun instructeurs. "Er verschijnen wel eens wat filmpjes terug als ze eenmaal in de loopgraven daar zijn, met veel dank. Dat ze toch de opleiding hebben gehad en nu toch weten wat ze moeten doen."

oog nl traint oekra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie