Buitenland
VPRO

Tsjechië start crowdfunding-actie voor munitie aan Oekraïense leger

foto: EPA/VALDA KALNINA
  1. Nieuwschevron right
  2. Tsjechië start crowdfunding-actie voor munitie aan Oekraïense leger

'Geef Tomaš te eten.' Zo luidt de naam van de crowdfunding-actie in Tsjechië bedoeld om geld op te halen voor munitie voor het Oekraïense leger. De actie is een regelrechte hit onder de Tsjechen, vertelt journalist Laura Postma in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Tsjechië

Tomaš

De naam 'Tomaš' verwijst naar een tank die vorige maand, op de zeventigste verjaardag van Poetin, cadeau is gedaan aan het Oekraïense leger. "Dit was de eerste grote crowdfunding-actie van de organisatie 'Cadeau voor Poetin', die is opgezet door de Tsjechische miljardair en ondernemer Dalibor Dedek. Dedek zocht een manier om na de Russische invasie in Oekraïne hulp te kunnen bieden en besloot deze actie op te zetten", vertelt Postma.

Na het grote succes van 'Cadeau voor Poetin' richt het initiatief zich nu op munitie voor het leger. Ook deze actie heeft binnen korte tijd miljoenen opgehaald. Volgens Postma is de actie een succes onder de Tsjechen vanwege de welwillendheid om Oekraïne te steunen en de ludieke aard van de actie. "Het is een slimme en ludieke manier om de Tsjechen direct te betrekken bij de steun aan Oekraïne. Tsjechië biedt aanzienlijk veel steun aan Oekraïne, door het opnemen van bijna een half miljoen vluchtelingen en het leveren van veel militair materieel."

Veel animo

Eerder deze week gingen duizenden Tsjechen de straat op om hun steun te betuigen aan het Oekraïense volk. "Het animo in het land om iets bij te kunnen dragen is groot en het helpt dat het resultaat ook direct zichtbaar is", vertelt Postma. Want Tomaš de tank, die rijdt nu op het front.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie