Buitenland
NOS

Kaag begint bij VN: 'Ze kan het alleen maar beter doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag begint bij VN: 'Ze kan het alleen maar beter doen'

Sigrid Kaag begint vandaag met haar nieuwe baan bij de Verenigde Naties als coördinator voor wederopbouw en humanitaire hulp in Gaza. Voor deze nieuwe rol stopte ze als vicepremier en minister van Financiën in het kabinet.

"De primaire taak is het faciliteren, coördineren en controleren van de hulpverlening aan de Gazanen, die nu uiterst moeizaam verloopt", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer.

"De hele bevolking is op de vlucht of ontheemd. Er is een wirwar van VN-bureaus in en rond Gaza bezig om hulp te verlenen. Maar dat gaat zeer moeizaam, omdat de Israëliërs alles controleren op wapens, munitie en benzine. Dat verloopt al maanden heel slecht en daar moet Kaag nu verbetering in gaan aanbrengen."

'Relatie Israël en VN verslechterd'

"Guterres is min of meer persona non grata in Israël. Hij heeft uiterst onhandig geopereerd aan het begin van de oorlog door te toeteren dat dit allemaal niet uit de lucht komt vallen", stelt Van de Roer.

"Die relatie tussen Israël en de Verenigde Naties is al decennia moeilijk. Daar heeft Guterres geen verbetering in gebracht. Sterker, het is verslechterd. Je zou ze kunnen zeggen, Kaag kan het alleen maar beter doen dan tot nu toe gedaan is door de VN."

Kritiek op Israël

"De grote vraag is, wat gebeurt er als zij straks kritiek gaat uitoefenen op Israël omdat ze onvoldoende meewerken aan de hulpverlening? Dat is echt het delicate punt voor Kaag. Durft zij Israël of een andere partij die tegenwerkt de maat te nemen", aldus Van de Roer.

NOS Met het Oog op Morgen 7 januari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie