Buitenland
BNNVARA

VS roept op tot staakt-het-vuren in Gaza: wat doet Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS roept op tot staakt-het-vuren in Gaza: wat doet Nederland?

Na eerder driemaal een staakt-het-vuren weg te hebben gestemd in de VN Veiligheidsraad komt de VS nu met een voorstel voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Betekent dit ook een koerswijziging voor Nederland? "Van de geloofwaardigheid van onze regering in deze oorlog moeten we het niet hebben", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, in De Nieuws BV.

Het geeft Servaes een dubbel gevoel dat de VS nu pleit voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. "Enerzijds is het mede vanwege de opstelling van de VS dat we tot nu toe geen staakt-het-vuren hebben. Dat het in de VN Veiligheidsraad niet lukte. Zij hebben het gevetood, zij hebben Israël gesteund. Zij hebben enorm veel wapens die kant op gebracht", aldus Servaes.

VS belangrijk voor staakt-het-vuren

"Tegelijkertijd weten we wel dat, willen we uit deze impasse komen, wil er iets gebeuren, wil deze vreselijke oorlog stoppen, dan zal het van de VS moeten komen", legt Servaes uit. Kortom: de ommezwaai van Amerika over de oorlog is essentieel. "Het geeft een klein beetje hoop dat we richting het einde van de oorlog gaan."

De beelden en berichten uit Gaza worden met de dag vreselijker, zegt Servaes: "Niet alleen door bombardementen en gevechten, maar ook de inzet van honger als een wapen in een oorlog. (...) Dat zijn beelden die vreselijke indruk maken. Tegelijkertijd zie je, dat vind ik ook echt te prijzen, dat de protestbeweging in de Verenigde Staten niet heeft opgegeven. (...) Ik denk dat ze sinds een paar weken daar de ingang hebben gevonden, namelijk bij de voorverkiezingen met een proteststem. Ik denk dat dat heel hard is aangekomen."

Geloofwaardigheid van Nederlandse regering

Het voorstel van de VS gaat niet om een permanent staakt-het-vuren, maar voor zes weken. Servaes: "We hebben een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren nodig. En we hebben vrije en veilige toegang voor humanitaire hulp nodig. Zes weken is te kort omdat we ook met de enorme file van trucks voor de grens met Egypte staan. Voordat je de spullen binnen hebt, voordat je extra hulpverleners hebt, voordat je de logistiek op orde hebt (...), dat gaat echt wel even duren voordat we de hulp kunnen bieden die nodig is."

Van de Nederlandse regering verwacht Servaes heel weinig. Vooral omdat Nederland zich vooralsnog expliciet pal achter Israël heeft geschaard. Maar, wanneer de VS zich uitspreekt, volgt al gauw het nagepapegaai van Nederland. "Dat zie je nu ook weer. (...) Dus Nederland zal zich vast achter een staakt-het-vuren scharen en zal eraan meedoen. Maar van onze regering en van de geloofwaardigheid van onze regering in deze oorlog moeten we het niet hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie