Buitenland
NOS

Verbinding tussen Palestijnen en Joden: 'Dat geeft hoop'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbinding tussen Palestijnen en Joden: 'Dat geeft hoop'

De berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas stemmen nog steeds somber, maar toch zijn er veel mensen die de hoop nog niet opgeven. Zo ook Itay Garmy, raadslid in Amsterdam voor Volt. Garmy heeft de Israëlische nationaliteit en sinds 7 oktober, toen de oorlog uitbrak, probeert hij zich in Nederland in te zetten voor verbinding. En nu is hij alweer drie weken in Israël om ook mensen daar tot elkaar te brengen.

Garmy vertelt dat hij zich inzet voor verschillende vredesinitiatieven in het land 'die nu belangrijker zijn dan ooit, gezien de situatie'. "Afgelopen week waren de gemeenteraadsverkiezingen in Israël en ik heb campagnetraining gegeven aan een nieuwe partij. Het was de enige partij met een gezamenlijke kieslijst tussen Palestijnen en Joden, en ze hebben drie zetels gewonnen."

Verbinding, dat is waar Garmy naar op zoek is. En met hem ook anderen. "Er zijn zeker mensen die ervoor openstaan, maar het is nu heel moeilijk gezien de oorlogssituatie. Veel mensen zijn gedesillusioneerd geraakt over vrede, maar er is nog steeds een groep mensen die in vrede gelooft en moeite heeft met de huidige regering."

Verbinding

De afgelopen weken heeft Garmy demonstraties gezien. "Mensen zijn boos op de regering en eisen verkiezingen. Ze hebben niet het idee dat deze regering het beste voorheeft met Israël." Er wordt niet alleen gedemonstreerd voor verkiezingen, maar ook voor vrede. "Palestijnen en Joden die sámen demonstreren voor vrede", zag Garmy. "Dat geeft zoveel hoop."

Hij ziet Palestijnen en Joden die met elkaar de dialoog aan proberen te gaan. "Dat is lastig hier, in het heetst van de strijd. Beiden hebben familie verloren aan het conflict, maar zetten toch de stap naar voren om verbinding te zoeken. Dat is zo ontzettend knap. Dat ze doorhebben dat ze alleen samen vooruit kunnen, omdat zowel de Palestijnen als de Joden niet weggaan... Dat geeft hoop."

Itay Garmy

Ster advertentie
Ster advertentie