Buitenland

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin voor kinderdeportaties

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin voor kinderdeportaties

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin vanwege Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het ICC noemt de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland als hoofdreden.

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin voor kinderdeportaties

Video niet beschikbaar

"Dit betekent concreet dat hij niet meer naar landen kan reizen, die het strafhof omarmen", vertelt advocaat Geert-Jan Knoops in Nieuws en Co. "Denk ook aan internationale tops waar landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland aan deelnemen. Hij zal diplomatiek verder worden geïsoleerd. De vraag is of hij zich daar iets aan zal aantrekken, want hij reist al sinds de oorlog niet meer buiten Rusland."

Arrestatie

Het ICC wordt door Rusland niet erkend. "Het zal niet meewerken aan de uitvoer daarvan en Rusland zal ook niet meewerken aan verder onderzoek. Het zal ook niet meewerken aan dat Poetin in Den Haag moet verschijnen om verantwoording af te leggen voor de verdenkingen."

Strafhof

Knoops acht de kans klein dat Poetin ooit voor het ICC zal verschijnen. "De processen van het internationaal strafhof kunnen alleen plaatsvinden in aanwezigheid van de verdachte. De verdachte moet fysiek in Den Haag zijn. Dat betekent dat Rusland ofwel zal moeten meewerken aan een overlevering, dat zal nooit gebeuren. Of Poetin zou in een land moeten aankomen dat wel meewerkt aan een uitlevering. Ik denk dat hij daar heel alert over is met zijn reisbewegingen. In alle waarschijnlijkheid zal het bij een arrestatiebevel blijven."

Kinderdeportatie

Het is volgens Knoops de eerste keer dat het ICC zich buigt over kinderdeportatie. "Dat is niet eerder als delict bij het strafhof voorgelegd. Dat maakt het wel bijzonder", zegt hij. "De vraag is ook: waarom wordt hier specifiek voor gekozen. Zijn er ook nog andere feiten die in het arrestatiebevel doorklinken? Dit is een wel heel bijzonder fenomeen."

Bewijzen

Welke bewijzen er zijn voor de verdenking is niet duidelijk. "Het arrestatiebevel vermeldt verder niet in detail wat die bewijslast is. Overigens is die bewijslast vrij marginaal, er moet een redelijke zaak zijn gepresenteerd door de aanklagers. Vrij lage bewijsdrempel. 3 rechters hebben ernaar gekeken of er voldoende gegronde redenen waren om het uit te vaardigen. Wat precies het materiaal is wat voorgelegd is aan de rechters, is niet naar buiten gebracht. Dat blijft doorgaans geheim en vertrouwelijk totdat de verdachte zelf in gevangenschap zit van het ICC."

Reactie Rusland

Er is nog geen officiele reactie vanuit Rusland gekomen. "Maar ik denk dat er vrij laconiek op gereageerd gaat worden", vertelt Ruslandkenner Hubert Smeets. "Dat wil niet zeggen dat er achter de gesloten deuren zorgen zijn over het arrestatiebevel." Smeets doelt dan op de politieke en 'propagandistische' gevolgen ervan.

Propaganda

"Het Internationaal Strafhof kan je niet zomaar wegzetten als een Amerikaans product, als was het maar omdat de VS zelf de jurisdictie van het strafhof niet erkennen. Je kan het ook niet als een Europees strafhof neerzetten. Vrij veel Afrikaanse landen, Latijns-Amerikaanse landen en Aziatische landen hebben zich wel degelijk aangesloten bij het Internationaal Strafhof. Dus de reisbeperkingen voor Poetin, worden echt beperkt. Niet naar China, niet naar Iran, maar naar bijvoorbeeld Brazilië waar nu min of meer een sympathiserende president aan de macht is. Of naar Zuid-Afrika, dat zich ook heeft aangesloten, waar vrij recent de minister van Buitenlandse Zaken min of meer sympathie met Rusland heeft betuigd. Het is politiek vervelend."

Daarnaast vertelt Smeets dat er ook niet alleen maar Europese rechters zitten. Er zitten rechters en juristen vanuit allerlei landen die zich hebben aangesloten bij het ICC. "Je kan het niet zomaar afdoen als een klassiek voorbeeld van het collectieve Westen, ik citeer hier nu Poetin, dat weer de pijlen heeft gericht op het zielige Rusland."

Uitleg

Desondanks denkt Smeets dat Poetin toch zal proberen om het neer te zetten als een pijl van het collectieve Westen. "Hij heeft er desondanks op juridisch niveau om dat waar te maken, want de aanklacht komt ook in een recent onderzoek van de VN nadrukkelijk naar boven als een van de oorlogsmisdaden waar de Russische regering zich schuldig aan heeft gemaakt. Ook als het gaat om het specifiek delict is er meer dan alleen dit arrestatiebevel, ook het onderzoek van de Verenigde Naties."

Volgens Smeets zegt Rusland dat de VN het hoogste orgaan van de wereld is. "Daar beroepen ze zich altijd op. Dat wordt moeilijker met dit verhaal."

NC poetin arrestatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie