Buitenland
VPRO

Bluffen staat niet in Poetin’s woordenboek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bluffen staat niet in Poetin’s woordenboek

De oorlog in Oekraïne lijkt een nieuwe fase van escalatie te zijn ingegaan. President Poetin kondigde een gedeeltelijke mobilisatie aan en legt daarbij nadrukkelijk de nucleaire optie op tafel. Rusland-deskundige Hubert Smeets legt in Bureau Buitenland uit wat dit betekent voor het verdere verloop van de oorlog.

Compromisloos

Opvallend was de compromisloze toon van de speech, merkte Hubert Smeets op. Het was een volledige aanval op het Westen en Oekraïne werd verder bijna compleet genegeerd, "ze werden gekleineerd", vertelt Smeets. De gedeeltelijke mobilisatie gaat 21 september in en wordt door Poetin gezien als een logische reactie op de "nucleaire chantage" van het Westen. "Dit vond ik al een stevige escalatie, maar Poetin gaat verder en dreigt 'ter verdediging van ons land alle middelen in te zetten', dan hebben we het over kernwapens", aldus Smeets.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En wat nu?

Aan Westerse kant zijn er twee partijen. De Oekraïners en de Westerse landen. Smeets verwacht dat Oekraïne zich door deze toespraak niet laat intimideren. Met de recente terreinwinsten in het achterhoofd kunnen en zullen zij zich geen concessies permitteren. Maar het Westen zal zich de vraag moeten stellen wat te doen in het ondenkbare geval dat president Poetin zijn nucleaire dreigementen waarmaakt, "dan zal het Westen met een antwoord moeten komen", huivert Smeets.

Noodlottige referenda

Gisteren werd bekend dat de bezette gebieden Loegansk en Donetsk, en ook in het zuiden van Oekraïne, Cherson en Zaporizja, referenda hebben uitgeschreven waarbij de inwoners mogen kiezen voor aansluiting bij Rusland. Waarna annexatie volgt en het Russisch grondgebied wordt. "Daarmee heeft Poetin de nucleaire grens westwaarts verplaatst", vertelt de Rusland-kenner. Zowel Oekraïne als het Westen hebben al laten weten dat zij de uitslagen van de referenda niet zullen erkennen. Maar dat zal Poetin niet tegenhouden. 'Bluffen' lijkt niet in Poetin’s woordenboek te staan, 'kernwapens' wel.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie