Binnenland
NOSNTR

Welke juridische middelen heb je als je Poetin strafrechtelijk wil vervolgen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke juridische middelen heb je als je Poetin strafrechtelijk wil vervolgen?

De Russische president Putin speelde waarschijnlijk een rol in het plaatsen van de Buk-raket waarmee in 2014 de MH17-vlucht werd neergehaald. Dat is de conclusie van het Europese Joint Investigation Team (JIT). De betrokkenheid van president Poetin blijkt uit opgenomen telefoongesprekken van juni 2014. Daarin zeggen Russische overheidsmedewerkers dat er zwaardere wapens nodig zijn bij de strijd in Oost-Oekraïne. Dat de beslissing daarover maar door "één persoon" kan worden genomen en die persoon was dus de president zelf.

'Sterke aanwijzingen' groen licht Poetin voor inzet raket die MH17 trof

"Als de informatie klopt, zou het kunnen wijzen op wetenschap. Dat Poetin wist van het inzetten van een buk-raket", vertelt advocaat Geert-Jan Knoops in Nieuws en Co. "Als je het JIT-rapport leest, staat er wel dat het niet duidelijk is of die toestemming specifiek op deze buk-raket zat. Los daarvan is het enkele feit dat hij toestemming zou hebben gegeven voor zwaar materiaal nog niet voldoende om hem strafrechtelijk te koppelen aan MH17."

Verantwoordelijk

"Als er op de grond door militaire eenheden fouten zijn gemaakt. Een inschattingsfout, zoals de rechtbank in de MH17-zaak ook niet heeft uitgesloten dat het op de grond dus mis is gegaan en men onvoldoende heeft gedaan ter verificatie van het doel, is de vraag of zo’n inschattingsfout op de grond kan worden toegerekend aan de hoogst politieke verantwoordelijke", zegt Knoops. Dat ligt volgens de advocaat strafrechtelijk erg ingewikkeld. "Dat is niet één-op-één hetzelfde."

Vervolgen

Nederland zou de informatie over Poetin wel kunnen gebruiken in de zaak bij het Europese Hof van de rechten van de mens. "Vorige maand heeft het hof de zaak ontvankelijk gevonden, van Nederland en Oekraïne tegen Rusland. Dat gaat over mensenrechtenschending." De bewijslast ligt dan lager dan in het internationaal strafrecht. "Dus Nederland zou deze informatie daar kunnen inbrengen ter verdere onderbouwing van de stelling dat Rusland, als land, betrokken is geweest bij het neerhalen van MH17."

"In het Europese mensenrechtensegment gaat het om de aannemelijkheid dat iets is gebeurd. Is het voldoende aannemelijk gemaakt dat?" Daar hoeven de Europese rechters van het hof geen strafrechtelijk bewijs voor te hebben, zegt Knoops. "Dat moet namelijk voldoen aan het moet buiten iedere twijfel zijn verheven. Dat bewijs is er hier niet."

Toekomst

Knoops gaat ervan uit dat Nederland deze informatie inderdaad zal gebruiken in het proces bij het Europese Hof. "Dan is de interessante vraag: gaat Rusland dat betwisten? Of gaat men erkennen dat die gesprekken authentiek zijn. Ik kan mij voorstellen dat er discussie zal zijn hoe het materieel verkregen is, is dat inderdaad de stem van Poetin? Dat zal ook bewezen moeten worden."

NC poetin vervolging

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie