Buitenland
NOS

Waarom zijn veel migranten bij de Poolse grens van Irakees Koerdische komaf?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn veel migranten bij de Poolse grens van Irakees Koerdische komaf?

Nog altijd staat een grote groep migranten in het niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland, in de hoop Europa binnen te komen. Een groot gedeelte van de mensen blijkt van Irakees Koerdische komaf. Wladimir van Wilgenburg is freelancejournalist werkzaam in Erbil in Noord-Irak en vertelt erover in het NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Meerdere redenen

Er zijn geen precieze statistieken bekend, vertelt Van Wilgenburg. "Maar als je kijkt naar alle interviews en video's die uit het gebied komen, zie je dat het voornamelijk Iraakse Koerden zijn. Er zijn ook Syriërs bij, dus het zijn voornamelijk Iraakse Koerden en Syrische Koerden. Sommigen spreken van wel 70 procent, maar dat zijn geen exacte statistieken."

Er zijn meerdere reden waarom zoveel mensen Irak willen verlaten, zegt hij. "Het gaat hier economisch niet zo goed, dat komt door de coronacrisis. Ook zijn er problemen tussen de steden Bagdad en Erbil. Veel mensen hebben overheidsbanen en de salarissen worden niet betaald. Ook is er onvrede over de politieke situatie hier."

Betere toekomst

"Ook is er vanuit Wit-Rusland geprobeerd om mensen te motiveren naar Wit-Rusland te komen. Het gaat voornamelijk om mensen uit Irak, Iran, en Syrië, zodat Wit-Rusland hen kan gebruiken om druk te zetten," zegt hij.

De meeste mensen hopen een betere toekomst te vinden door te vertrekken. Maar: wat hopen ze aan te treffen? "Ze hopen op een betere toekomst voor hun kinderen wat betreft onderwijs, een betere economische situatie en meer stabiliteit. In Iraaks Koerdistan weet je nooit wat er gaat gebeuren. Ze hopen ook op een betere toekomst. Maar het komt niet alleen maar door armoede, soms zijn het ook mensen die wel geld hebben, want het is niet heel goedkoop is om die reis te maken."

Wat doen Iraakse Koerden in Wit-Rusland?

Ster advertentie
Ster advertentie