Buitenland
KRO-NCRV

Mart de Kruif: 'De oorlog is nu vooral een logistieke race'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart de Kruif: 'De oorlog is nu vooral een logistieke race'

Rusland probeert nog altijd grond te winnen in Oekraïne. De gevechten zijn intensief, maar het front wordt steeds kleiner. In deze fase van de oorlog telt vooral de logistiek, zegt voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif bij Spraakmakers.

Voorraden

Nu de voorraden van zowel de Russen als de Oekraïners steeds sneller opraken is de oorlog vooral een logistieke race geworden. "Veel mensen, materiaal en voorraden zijn er niet meer", zegt De Kruif. "Als je een granaten of munitie meer hebt, kun je niet overal vechten en moet je kiezen." Daarnaast is de oorlog ongekend intensief met grote menselijke verliezen aan beide zijden.

Voordeel door materiaal

De vraag is volgens De Kruif welke partij als eerste nieuwe mensen kan trainen, materiaal kan opbouwen en nieuwe voorraden kan aanleggen. "Die partij kan dan plaatselijk – op de drie plaatsen waar nog gevochten wordt – voordeel halen."

Leiderschap en motivatie

Pas als de partijen de logistiek op orde hebben en de schaarse middelen zijn aangevuld, dan zal het leiderschap op de grond en de motivatie van de militairen beslissend zijn. En dan heeft Oekraïne de beste kaarten, denkt De Kruif.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'We maken je helemaal kapot'

Ook denkt De Kruif dat het Westen een grote inschattingsfout heeft gemaakt door Rusland nooit te dreigen met mogelijke gevolgen van een invasie in Oekraïne. “Als we vijf jaar geleden tegen Poetin hadden gezegd: als jij Oekraïne binnenvalt, dan maken we je helemaal kapot óf je wordt partner. Dat is niet gebeurd.”

Volgens De Kruif was deze aanval van Poetin voorspellen, maar is de methode van ‘afschrikking’ afgezworen. “De prijs wordt betaald door het Oekraïense volk.” Na de oorlog “moeten we eens tegen een dikke boom gaan zitten nadenken waarom dit is gebeurd”, zegt hij.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie