Buitenland
WNL

Hoogleraar Osinga verwacht dat grondoffensief Israël nog op zich laat wachten

foto: NPO Radio 1 / WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Osinga verwacht dat grondoffensief Israël nog op zich laat wachten

Volgens hoogleraar krijgswetenschappen Frans Osinga heeft Israël geen haast met het grondoffensief. "Een moeilijke militaire actie als deze moet niet overhaast gebeuren en de regering wil nóg een strategische blamage voorkomen", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De escalerende retoriek van Israël neemt af, stelt de hoogleraar. "De Israëlische regering geeft meer tijd voor de evacuatie van Gazanen. Ook heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een enorm diplomatisch offensief op touw gezet." Osinga acht daarom de kans op verdere escalatie minder groot. "Diverse berichten laten zien dat de Israëlische krijgsmacht bezwaar maakt tegen vergeldingsacties waarbij het humanitair oorlogsrecht grootschalig wordt geschonden", vertelt de hoogleraar.

Riskante operatie

Osinga noemt het grondoffensief in Gaza waanzinnig riskant. Israël heeft namelijk weinig tot geen informatie over de kilometerslange tunnels waaruit Hamas opereert. De militanten houden 199 gijzelaars vast, die wellicht ook in deze tunnels zitten. "Het is een van de grootste dilemma's voor Israël. Ze zullen eerst gebruik gaan maken van 160.000 gevechtseenheden en daarna pas zullen de reservisten worden ingezet in onder andere de Westelijke Jordaanoever."

Conflictbeperking

Israël wil het conflict beperken tot de Gazastrook, stelt Osinga. De Verenigde Staten steunt Israël door onder andere twee vliegdekschepen in de Middellandse Zee te stationeren. Ook deelt Amerika inlichtingen met Israël over ontwikkelingen uit Teheran. "Als een militaire actie uit Syrië of Iran op Israël niet voorkomen kan worden zal Amerika daad bij het woord voegen en een 'symbolische dwangactie' uitvoeren", zegt Osinga. "Waardoor de kans op verdere escalatie in de regio nog groter wordt."

Frans Osinga (hoogleraar krijgswetenschappen) vreest dat grondoffensief Israël 'nog even op zich laat wachten' (16 oktober 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie