Buitenland
VPRO

Komt er in Gaza een staakt-het-vuren of juist een offensief?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er in Gaza een staakt-het-vuren of juist een offensief?

Even scheen er zicht te zijn op een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog, maar kort daarna leek, met een aanval bij de Rafah-grens, Israël toch een begin te maken met het lang aangekondigde finale offensief in Rafah. Valt een humanitair drama, met mogelijk een groot aantal slachtoffers, nog te voorkomen? Brigitte Herremans, Midden-Oostenkenner van de Universiteit Gent, en Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict, praten in Bureau Buitenland over de laatste ontwikkelingen in de onderhandelingen tussen Hamas en Israël.

Video niet beschikbaar

Onderhandelingsspel

"Dit is niet het het grote offensief waar we met angst en beven op hebben zitten wachten", stelt Malcontent over de Israëlische aanval op de grenspost van Rafah. "Het is wel een serieuze aanval. Ik denk dit vooral heeft plaatsgevonden als onderdeel van het hele onderhandelingsspel."

Malcontent: "Alle partijen zitten een beetje te vlooien op een mogelijke uitweg. En om de druk op te voeren hebben, denk ik, de Israëli’s besloten: 'We vallen een zichtbaar punt in Gaza binnen'. Dat is die Rafah-doorgang, want daar komt ook een groot deel van de hulpverlening Gaza binnen. Om op die manier te laten zien van: 'Kijk eens, we durven de druk nog verder op te voeren, dan mag Hamas hierop antwoorden'."

Eind aan de oorlog onacceptabel

Er wordt dus nog steeds getwist over de exacte punten van een mogelijk staakt-het-vuren. Een van de grote breekpunten daarin is volgens Malcontent de duur van een mogelijk staakt-het-vuren: "De regering Netanyahu heeft steeds gezegd: 'Wij willen Hamas vernietigen, dus een eind aan de oorlog is op dit moment überhaupt voor ons onacceptabel'."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie