Buitenland
NOSNTR

Israëlisch offensief in Rafah: 'Mensen weten niet meer waar ze naartoe moeten gaan'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israëlisch offensief in Rafah: 'Mensen weten niet meer waar ze naartoe moeten gaan'

Honderdduizenden vluchtelingen uit Gaza trokken in de afgelopen maanden massaal naar de zuidelijke stad Rafah. De zuidelijke stad leek de laatste plek waar het nog een beetje veilig was. Maar gisteren moesten ze weer weg en vannacht werd hevig gebombardeerd en reden tanks de stad in.

Israëlisch offensief in Rafah: 'Mensen weet niet meer waar ze naartoe moeten gaan'

Video niet beschikbaar

"Mensen vertellen dat ze angstig zijn, wanhopig en dat ze na al die maanden oorlog niet weten waar ze naartoe moeten gaan," zegt NOS-buitenlandredacteur Eliane Lamper in Nieuws en Co. Lamper heeft veel contact met mensen in Gaza. "Veel mensen zeggen dat Rafah een veilige plek had moeten zijn, maar keer op keer blijkt dat er geen veilig plek blijkt te zijn. En ook nu weer op de vlucht moeten slaan."

Elke dag spanning

Lamper heeft gesproken met een vluchteling in Rafah, Dalia. "Ze was afgelopen bang en kon niet slapen. Vlak bij haar tentenkamp werd er gebombardeerd. Ook vertelde ze dat ze de afgelopen maanden elke dag in spanning leeft en dat het niet vol te houden is", vertelt Lamper. "Het is een illustratie voor hoe zoveel Palestijnen zich in Gaza voelen."

Grondoffensief

De Israëlische premier Netanyahu zegt al langer dat een grondoffensief in Rafah er hoe dan ook zou komen. Gisteren kregen Palestijnen in Gaza sms’jes en flyers over dat ze uit de stad moesten vertrekken, maar kort daarna meldde Hamas akkoord te gaan met een staakt-het-vuren. "Er kwamen beelden uit Gaza dat mensen feest aan het vieren waren omdat ze hoopten dat er einde zou komen aan het geweld. Het lijkt erop dat het nu niet komt", zegt Lamper.

Opnieuw vluchten

Rafah was een van de weinige steden waar mensen nog naartoe konden vluchten. "Dat is nu het grootste probleem. Ze zeggen: waar moeten we nu nog heen? We zijn zo vaak op de vlucht geslagen. Sommige mensen zijn vier of vijf keer vertrokken. Er wordt gezegd: ga dan naar de humanitaire zones toe."

Volgens Lamper zijn die zones echter overvol en mensen spreken van te weinig voorzieningen. "Ook daar is de kans klein dat het echt veilig is."

Grote zorgen bij hulporganisaties

Met deze militaire actie wordt door hulporganisaties gevreesd voor een groter grondoffensief. "Ze vrezen dat het heel veel mensenlevens zou kosten, omdat 1,4 miljoen mensen bij elkaar op een gepakt zitten in Rafah."

Maar nu Israël de grensovergang met Egypte heeft bezet, is de toevoer van hulp ook een probleem. "Het gaat waarschijnlijk nu een stuk minder worden. Het meeste kwam via Egypte binnen, omdat Israël daar nu zit, komt die hulp niet binnen. Dat was al veel te weinig, mensen stonden al op het randje van de hongersnood, nu zal dat waarschijnlijk alleen maar erger worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie