Binnenland
NOS

Pro-Palestijnse betogingen in Amsterdam en Utrecht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pro-Palestijnse betogingen in Amsterdam en Utrecht

Gisteravond waren in Amsterdam duizenden pro-Palestina demonstranten op de been. De demonstratie is een initiatief van studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam. Het leidde tot de bezetting van het binnengasthuis. Tot middernacht maakte de politie geen aanstalten het gebouw te ontruimen. Verslaggever Vincent van Rijn was erbij en op dit moment is verslaggever Marc Hamer ter plekke in Amsterdam.

Video niet beschikbaar

"Op dit moment zitten de demonstranten nog bij het Binnengasthuis," vertelt Hamer, "De driehoek besloot gisteren om niet in te grijpen. De UvA zag geen aanleiding om aangifte te doen, dus de politie zag geen reden om in te grijpen."

Barricades

Volgens Hamer is er flinke schade aan het terrein: "De Oudezijds Achterburgwal is op verschillende plekken gebarricadeerd. Er liggen stapels pellets, hout en stoelen uit de universiteit. Ze zijn nog steeds bezig de boel te verbouwen."

"Er is nog steeds politie aanwezig, agenten hebben alles de hele nacht in de gaten gehouden. Het aantal bezetters is wel afgenomen tot een stuk of twintig. Alles lijkt nu rustig."

Gesprek

De UvA schrijft in een verklaring dat gebouwen van de universiteit "aanzienlijke schade" hebben opgelopen. Wat die schade precies inhoudt, staat niet in de verklaring. Verder laat het College van Bestuur weten vanochtend in gesprek te willen met de betogers om tot een oplossing te komen. Vanwege de demonstraties blijven meerdere universiteitsgebouwen vandaag gesloten.

Utrecht

In Utrecht werd een Pro-Palestijnse demonstratie wel door de politie beëindigd. Tegen het eind van dinsdagavond werden de 150 betogers gevorderd om weg te gaan. Een deel van hen verliet vrijwillig het terrein. Na middernacht werd de rest van de groep, zo'n 50 mensen, in twee stadsbussen gezet en afgevoerd.

De bezetting van het binnenterrein van de bibliotheek aan de Drift in Utrecht begon gistermiddag rond 16.45 uur. Er werden tenten neergezet en barricades opgeworpen. De demonstranten eisen dat de Universiteit Utrecht zich uitspreekt over de situatie in Gaza en alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie