Buitenland
NOS

Trump dwarsboomt onderzoek naar bestorming Capitool: 'In hoeverre is hij verantwoordelijk?'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump dwarsboomt onderzoek naar bestorming Capitool: 'In hoeverre is hij verantwoordelijk?'

Donald Trump is naar de rechter gestapt vanwege een onderzoek van een parlementaire onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari. De toenmalige president wil voorkomen dat Witte Huis-documenten over die bestorming worden vrijgegeven, zoals vertrouwelijke gesprekken met medewerkers. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Marieke de Vries.

"Hij probeert de onderzoekscommissie te dwarsbomen in hun speurtocht naar wat er gebeurd is op 6 januari. Dat doet hij door tijd te rekken, iets wat hij zijn hele leven al doet als hij in het nauw wordt gedreven. Trump vindt nu dat de commissie te veel documenten heeft opgevraagd. Hij noemt het een 'fishing expedition' die politiek ingegeven is door een partijdige commissie, waar maar twee republikeinen in zitten", aldus Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

'Executive privilege'

"Het gaat om gesprekken die gevoerd zijn in het Witte Huis, vandaar dat het geclassificeerde documenten zijn die op dit moment nog bij het Nationaal Archief liggen. De commissie wil weten of er sprake is geweest van planning in aanloop naar 6 januari, of er voorbereidingen vanuit het Witte Huis zijn getroffen en of er op die dag opdrachten zijn gegeven aan bijvoorbeeld leden van het Congres. Het is namelijk al bekend dat er contact is geweest met bepaalde republikeinse Congresleden en het Witte Huis op die dag. De vraag is: wat is er toen gezegd? En in hoeverre is Trump zelf verantwoordelijk voor wat er is gebeurd."

Volgens Trump vallen de gesprekken onder het 'executive privilege', het recht dat iedere president heeft om in vrijheid te overleggen met adviseurs, zonder bang te zijn dat die vertrouwelijke gesprekken uiteindelijk naar buiten komen. De Vries: "Maar Biden heeft al benadrukt dat hij de huidige president is en de grondwet zegt dat alleen de zittende president beroep kan doen op dat executive privilege. Biden heeft ook al het Nationaal Archief opdracht gegeven de documenten vrij te geven. En daarom stapt Trump nu naar de rechter, om dat tegen te gaan."

Zwijgen

Het is niet voor het eerst dat Trump probeert het Congresonderzoek te blokkeren. Eerder riep hij voormalige medewerkers die waren gedagvaard al op om te zwijgen. Eén van die medewerkers, Trumps voormalige adviseur Steve Bannon, kwam donderdag helemaal niet opdagen bij de onderzoekscommissie, wederom vanwege het 'executive privilege'. De commissie zegt vandaag die gedachtegang te verwerpen, maar hoe het nu verder gaat is onduidelijk.

Bij de bestorming van het Capitool kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een politieagent. Leden van het Congres moesten halsoverkop in veiligheid worden gebracht toen de betogers het parlementsgebouw binnendrongen.

r1jn trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie