Buitenland
NOS

VS gaat muur op grens Mexico uitbreiden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. VS gaat muur op grens Mexico uitbreiden

De VS gaat de muur op de grens met Mexico uitbreiden. Dat terwijl president Biden bij zijn aantreden zei dat dat niet zou gebeuren. In Mexico is er kritisch gereageerd op de plannen van de Verenigde Staten. Latijns-Amerika journalist Jan Albert Hootsen vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor de bühne

"Het gaat om een klein stukje van de hele grens, dus het is meer een symbolisch stukje grens, dan dat het daadwerkelijk invloed gaat hebben", aldus Hootsen. "Het zal voornamelijk als een politiek statement worden gebruikt. In dit geval gaat het om een statement van de gouverneur van Texas, dat is een rechtse hardliner. Die wil heel graag in een verkiezingsjaar laten zien dat hij hard is op het thema van migratie."

In de praktijk zal het dus weinig effect hebben op die migratiestroom, denkt Hootsen. "In enkele Zuid-Amerikaanse landen is de situatie zo slecht dat er eigenlijk geen perspectief is. Die muur is dus meer voor de bühne. Mensen komen toch wel binnen via allerlei sluiproutes."

Barre omstandigheden

Oud-president Trump sprak zich tijdens zijn termijn (2017-2021) vaak uit tegen migratie vanuit Midden-Amerika. Hij richtte zijn inspanningen voornamelijk op de zuidelijke grens van de VS, waar hij begon met de bouw van een muur. Ook spoorde hij de regeringen van landen in Midden-Amerika aan om hard op te treden tegen migratie naar het noorden.

Jaarlijks ondernemen talloze migranten vaak onder barre omstandigheden de risicovolle tocht naar de VS, die ze kwetsbaar maakt voor bijvoorbeeld mensenhandel en seksueel geweld.

De Republikeinen beschuldigen de Democratische president Biden ervan dat hij te weinig doet om migranten in het zuiden van de VS tegen te houden.

VS gaat muur op grens Mexico uitbreiden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie