Buitenland
NOS

Hoe wordt er gekeken naar de sancties tegen Rusland en wie worden het hardst geraakt?

foto: ANP Fotofoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt er gekeken naar de sancties tegen Rusland en wie worden het hardst geraakt?

De afgelopen 24 uur werden enorm veel sancties aangekondigd tegen Rusland vanwege de erkenning van de volksrepublieken in Oost-Oekraïne. De Verenigde Staten de EU, het Verenigd Koninkrijk, en ook landen als Japan en Canada. Hoe wordt er gekeken naar de sancties en wie worden het hardst geraakt.

Sanctie na sanctie tegen Rusland vanwege Oekraïneconflict

“In de eerste instantie waren de Oekraïners een beetje teleurgesteld. De eerste sancties golden vooral in die nieuwe volksrepublieken. Maar naarmate het pakket zich uitbreidde, heeft men zich erin geschikt”, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal.

Hard geraakt

De sancties zullen nu vooral individuen raken. “Het gaat om mensen die direct betrokken zijn bij de besluitvorming rond de erkenning van de volksrepublieken. Het gaat om leden van het Russische parlement en de entourage van Poetin”, legt Koerkamp uit.

Veel van deze mensen bevinden zich al voor een langere tijd op een sanctielijst. Daarom zullen zij nu van nieuwe sancties weinig merken. “Die mensen hebben zich toch op een bepaalde manier geschikt in de beperkingen die door het Westen wordt opgelegd.”

Nordstream 2

Duitsland kondigde aan dat er voorlopig niet verder gewerkt zal worden aan de gaspijplijn Nordstream 2. “Ook dat zal niet gelijk veel impact hebben. Nordstream is niet nodig voor de levering van Russisch gas aan Europese afnemers. Er bestaan leidingen door Oekraïne en Belarus, daar zal het gas gewoon door blijven stromen en Rusland weet dat Europa Rusland hard nodig heeft.”

Opties

Volgens Koerkamp zijn er nog andere opties voor het Westen. “Zoals Rusland afsluiten van het internationale betalingsverkeer, Swift. Dat zijn wel allemaal sancties die potentiële gevolgen gaan hebben voor alle betrokken partijen. Dus ook voor Westerse landen en consumenten.”

RJN sancties rusland

Waarom houdt China zich afzijdig in Oekraïneconflict

China

Terwijl het Westen druk bezig is met het opleggen van sancties, houdt China zich afzijdig. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat sancties geen oplossing zijn voor het conflict. Volgens China-correspondent Sjoerd den Daas was dat een te verwachten reactie. “China geeft alleen sancties uit wanneer er zelf sancties aan de broek hangen.”

Verder wil het land ook geen van beide kanten aanhangen. “President Xi Jing Ping wil niet gezien worden als de man die de escapades van Poetin goedkeurt. Het wil ook niet Amerika en de EU niet in de haren strijken. Ze zijn tegen de sancties, maar ook geen veroordeling van wat er gebeurt aan de Russische kant.”

Keuze

Den Daas denkt dat China voor nu nog alle opties openhoudt. “Ze blijven op alle paarden wedden. Ze zijn waarschijnlijk niet blij met wat Poetin aan het doen is in Oekraïne en tegelijkertijd blijven ze opmerken dat er binnen de EU en NAVO-landen in de spiegel gekeken moet worden”, legt hij uit. “Hebben zij Poetin wel een keuze gegeven, of moest hij dit wel doen. Men zegt dat er vanuit de NAVO een koude oorlog mentaliteit was naar Rusland. Dat komt steeds terug.” De Chinezen blijven wel uit op het oplossen. “Ze zeggen: dit moet blijven gaan om dialoog.”

RJN china afzijdig

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie