Buitenland
KRO-NCRV

Kan carrière Spacey nog herstellen? 'Ook voor media moet hoger beroep komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan carrière Spacey nog herstellen? 'Ook voor media moet hoger beroep komen'

Zoals je bij de rechtspraak een hoger beroep hebt, zo zou je dat ook in de media moeten hebben, vindt Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland en tevens oud-rechter. "Dat je op de een of andere manier toch nog iets doet aan rehabilitatie", vertelt ze bij het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trial by media

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey werd gisteren vrijgesproken van een reeks aanklachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toen de beschuldigingen naar buiten kwamen, kreeg Spacey's carrière een flinke klap. Sommige kenners spreken van een 'trial by media'.

Ook al is Spacey vrijgesproken, dat beeld van wel schuldig zijn, gaat niet altijd zomaar weg. Je hebt volgens Jansen nog al eens voorvallen waarbij iemand is vrijgesproken maar mensen toch blijven denken en zeggen dat er misschien toch wel iets aan de hand is. "Maar wat dan? Want we kennen in dit land vrijspraak."

Jansen hoopt dat mensen ook van die vrijspraak uit kunnen gaan. “Want als we dat loslaten, hebben we een ander probleem. Ik vind dat de media daar een verantwoordelijkheid heeft." Daarbij vermeldt ze wel dat ze denkt dat dit moeilijker is geworden sinds de komst van social media.

Jaren geleden al probleem

Maar ook traditionele media hebben volgens Jansen zeker een invloed. Dat zag ze jaren geleden al toen ze nog jong rechter was en Patrick Kluivert voor de rechtbank moest verschijnen wegens een dodelijk ongeluk. "Wij konden onze eigen rechtszaal niet binnen, omdat er 350 camera's waren, ook op onze tafel. Dus we moesten vragen of de rechtbank misschien op zijn eigen stoel mocht gaan zitten. En eigenlijk denk ik: hoe verweer je je hiertegen als verdachte?”

'Je herstelt bijna niet'

"Als je ziet dat er soms drie jaar over een zaak gesproken is, en dan publiceer je nog het vonnis en misschien een interview met betrokkenen, dan herstel je dat bijna niet", vertelt Jansen. "Dus ik denk dat je echt terughoudend moet zijn aan de voorkant en je tot feiten moet beperken als je die hebt."

'Houd op met speculeren'

Daar is ook journalist Clairy Polak het mee eens. Volgens haar moet de media in de aanloop naar een rechtszaak al veel terughoudender zijn. Bovendien kunnen we volgens haar vaak maar één kant belichten. "Wij kunnen niet beoordelen of het bewijs juist is of niet. Daar hebben we vaak te weinig informatie voor. Dus houd je kop, als je dat niet kan", zegt ze.

Volgens Polak moeten media wel het feitelijke melden. Dus dat er een rechtszaak komt en er een aanklacht ligt, maar "houd op met speculeren over het hoe en wat".

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie