Binnenland
KRO-NCRV

Grensoverschrijdend bij The Voice: 'Seksuele intimidatie heeft geen bedrijfsvoorkeur'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Grensoverschrijdend bij The Voice: 'Seksuele intimidatie heeft geen bedrijfsvoorkeur'

Het aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag staat na de uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice in één klap weer bovenaan de agenda. Volgens forensisch psycholoog Heleen Hoynck Van Papendrecht komt het vaker voor dan we denken, bij allerlei organisaties. "Seksuele intimidatie heeft geen sectorvoorkeur."

'Topje van de ijsberg'

"Het is het topje van de ijsberg wat wij te zien krijgen", zegt de forensisch psycholoog over hoe vaak het voorkomt. Ze ondersteunt cliënten bij vraagstukken ten aanzien van ongewenst gedrag op de werkvloer. "Het is heel cru maar ik heb er werk genoeg aan."

Volgens Hoynck Van Papendrecht komt het in alle organisaties voor, maar hangt het altijd samen macht en machtsposities. "Het wordt gevoed door de organisatie en de organisatiecultuur." Er zijn omgevingsfactoren waarin (machts)misbruik wordt gesteund en gevoed, stelt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat voorkomt misbruik?

Anderzijds zijn er ook cultuurelementen in een bedrijf die er juist voor zorgen dat ongewenst gedrag minder vaak voorkomt. Zoals goed voorbeeldgedrag, een aanspreekcultuur, een meldstructuur en hoe er vervolgens met meldingen omgegaan wordt.

Nationaal protocol

Volgens cultuurhistoricus David van Reybrouck moet er een nationaal protocol komen hoe we een veilige werkomgeving creëren. De Sociaal Economische Raad moet hierin een voortrekkersrol spelen door gesprekken binnen bedrijven, firma’s en fabrieken te faciliteren. "Het gesprek moet breed gevoerd worden over wat is er gebeurd, maar vooral over wat de grenzen zijn."

Volgens Van Reybrouck moet er zo samen tot een soort 'code' gekomen worden. "Wat geldt hier als een veilige werkplek en wat niet." Volgens de cultuurhistoricus zal er dan ook wat veranderen in het gedrag van mannen. "Het is een vorm van nationale normering en verheldering van het begrippenkader."

Volgens hem is het in de wet duidelijk wat verkrachting is, "maar het lijkt alsof veel mannen doen alsof ze die wet niet kennen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie