Cultuur & Media
KRO-NCRV

Veel media-aandacht zaak Thijs Römer? 'In Amerika had er een helikopter boven zijn huis gehangen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel media-aandacht zaak Thijs Römer? 'In Amerika had er een helikopter boven zijn huis gehangen'

Vierendertig journalisten en cameraploegen waren gisteren aanwezig bij de rechtszaak tegen acteur Thijs Römer. Is al deze media-aandacht terecht? Journalist Tom Kleijn vond het nog meevallen. "Als dit Duitsland of Amerika was geweest, dan had er een helikopter boven zijn huis gehangen", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het NOS Journaal, het RTL Nieuws in de kranten en live verslag via Twitter. Overal werd aandacht besteed aan de rechtszaak waar acteur Thijs Römer gisteren urenlang verantwoording aflegde over de seksueel getinte berichten die hij zou hebben uitgewisseld met een aantal minderjarige meisjes.

'Shockerende zaak'

Anna Dijkman noemt de hoeveelheid aandacht voor de zaak "begrijpelijk" en vond de details die naar buitenkwamen schokkender dan ze had verwacht. Het geeft volgens de verslaggever van het Financieel Dagblad ook inzicht hoe dit soort zedenmisdrijven en grooming gebeuren. "Als je zelf kinderen hebt of jong bent, dan word je bewuster hoe dit soort dingen eigenlijk gaan."

Tom Kleijn denkt dat media in het buitenland nog veel verder zouden zijn gegaan en noemt de berichtgeving van Nederlandse media nog erg 'feitelijk'.

Slachtoffer aan het woord

Waar Thijs Römer op zijn verzoek zelf niet met zijn gezicht in beeld werd gebracht, was dat bij één van de slachtoffers wel het geval. Zij trad later ook in andere media naar buiten met haar verhaal. Dijkman vraagt zich af of het slachtoffer de impact kan overzien van deze publiciteit voor de rest van haar leven.

Ze vond het 'ongemakkelijk' omdat ze zag hoe kwetsbaar het slachtoffer is, maar anderzijds vindt ze het ook 'dapper'. "Het is haar keuze en ze kan hiermee een voorbeeld zijn voor andere meisjes."

Trial by media

Staat alle media-aandacht een eerlijk proces voor Römer in de weg? Dijkman vindt van niet. "Hij heeft dit ook echt zelf veroorzaakt." Inmiddels krijgt de acteur en Gouden Kalf-winnaar geen rollen meer aangeboden. "Dit is iets waar hij hier de rest van zijn leven mee te maken zal hebben."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie