Binnenland
NOSNTR

Hoofdredactie NOS Sport treedt terug om jarenlange gevallen grensoverschrijdend gedrag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredactie NOS Sport treedt terug om jarenlange gevallen grensoverschrijdend gedrag

"Na de publiciteit over De Wereld Draait Door in november heeft de hoofdredactie van NOS Sport een uitvraag gedaan", vertelt NOS-algemeen directeur Gerard Timmer in Nieuws en Co. "Dat hebben overigens ook in het voorjaar gedaan. Daar kwamen de nodige verhalen naar boven. Op basis daarvan zeiden we: we moeten heel goed weten wat hier speelt. Toen hebben we een externe vertrouwenspersoon de opdracht gegeven om een inventarisatie te gaan maken. Daar is een beeld uitgekomen van de afgelopen 20 jaar van de cultuur van NOS Sport, maar ook ervaringen die mensen hebben gehad op de vloer."

Hoofdredactie NOS Sport treedt terug om jarenlange gevallen grensoverschrijdend gedrag

Ervaringen

Mensen spraken van pestgedrag, seksuele intimidatie, discriminatie en verbale agressie. "Ik kan niet anders dan zeggen dat het voorbeelden zijn die vanzelfsprekend raken en hard binnen komen." Timmer en de NOS-directie hebben intern hun excuses aan medewerkers aangeboden. "Dit is niet de sfeer die we willen, dat zijn niet de omstandigheden waarbinnen jij je werk moet doen. Het is ook niet waarvoor wij willen staan."

Inventarisatie

Timmer vertelt dat er zo’n 100 meldingen zijn binnengekomen. Van huidige medewerkers, maar ook van oud-medewerkers. "Het zijn niet allemaal meldingen van grensoverschrijdend gedrag, het zijn ook mensen geweest die iets wilden zeggen over de cultuur binnen NOS Sport de afgelopen jaren. Die zeiden: het gaat mij specifiek niet om deze ene melding, of deze persoon of ervaring, maar ik wil gewoon dat die cultuur een keer veranderd", legt Timmer uit. "Daarom hebben we in december de drempel naar de vertrouwenspersoon zo laag mogelijk gemaakt, zodat we een goed beeld konden krijgen."

"Aan de ene kant was het ongemakkelijk, maar aan de andere kant: het beeld is er, dat zet ons allemaal in een handelingsperspectief. We gaan allemaal aan de bak, dit is niet iets wat wij willen."

Cultuur

"De cultuur stamt af van een tijd waarbij over het algemeen vrij veel mannen werkten op de sportredactie. Het is een machocultuur soms. We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een meer diversere sportvloer. Als je een minderheid bent, of je nou vrouw bent bij wijze van spreken of een andere culturele achtergrond hebt, dan merk je dat. Dus het is echt een sportvloer in transitie, een werkvloer in transitie. Oorspronkelijk een mannencultuur met een harde cultuur", zegt Timmer.

"Maar ik moet er wel bij zeggen: de vertrouwenspersoon van de inventarisatie zegt ook dat deze hoofdredactie, in vergelijking met de vorige hoofdredactie, echt veel verbeteringen in de cultuur heeft doorgevoerd. Het is menselijker, minder hard. Maar tegelijkertijd komen we ogenschijnlijk van ver en zijn de reacties, gevoelens en ervaringen ver waarvan wij vinden wat het moet zijn."

20 jaar

De meldingen gaan over een periode van meer dan 20 jaar. Hoe heeft dit zolang kunnen doorgaan? "Het enige wat ik daar zelf op kan antwoorden, is dat sinds ik bij de NOS ben, sta ik een cultuur voor waar mensen zich gezien voelen, de ruimte hebben, waarbij we op een goede manier met elkaar omgaan. Vorig jaar zijn we ook met een programma gestart, het inclusie programma, waardoor als je hier werkt, ongeacht wie je ook bent, van welke achtergrond, waar je vandaan komt, man of vrouw, je hier vrij voelt. Dat je ook comfortabel voelt, daar zijn we hard mee aan de slag."

"Wij hebben een extern vertrouwenspersoon, en we krijgen ieder jaar rapporten. Een jaar geleden bij de meldingen die bij de vertrouwenspersoon zijn gedaan, hebben wij deze intensiteit niet kunnen vermoeden. Dat is toen ook niet aan het licht gekomen, dat zegt ook iets over het systeem. Dat we het systeem, dat we ingeregeld hadden om dit tijdig te kunnen signaleren, opnieuw moeten beschouwen. Die drempel mag niet hoog zijn, de drempel moet zo laag mogelijk zijn."

Hoofdredactie

De NOS Sport hoofdredactie zal op termijn terugtreden. Volgens de meldingen moet er nu echt iets veranderen aan de cultuur op de werkvloer. "De sporthoofdredactie heeft gezegd: we zijn niet de personen die leiding moeten nemen in die cultuuromslag. Op basis daarvan hebben we vanmiddag ook aangekondigd dat die hoofdredactie gefaseerd een stap terugzet", vertelt Timmer. "We hebben gezegd dat we als directie met hen daarover in gesprek gaan. Dat doen we langs 2 lijnen. Zorgvuldigheid en continuïteit. Zodat we vanuit NOS Sport ons werk kunnen blijven doen, maar dat we wel naar een nieuwe leiding toewerken om die cultuuromslag goed te kunnen doen."

Timmer denkt dat met een maand of 2 meer duidelijkheid te kunnen geven over de uitfasering van de huidige hoofdredactie. In de tussen tijd wil de NOS professionele begeleiding aanbieden aan de melders die nog werken op de sportredactie. Ook wil de directie in gesprek met de melder om te kijken waar ze tegen aanliepen. "Wat kunnen wij in de toekomst beter doen. Om ervoor te zorgen dat ze niet alleen één keer een melding hebben gedaan, maar ook een gevoel krijgen dat wij die melding een plek geven in hoe we het nu in de komende tijd echt anders gaan doen."

NC Nos Sport

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie