Buitenland
BNNVARA

'Wederopbouw Gaza pas mogelijk bij definitief staakt-het-vuren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wederopbouw Gaza pas mogelijk bij definitief staakt-het-vuren'

'Speciaal Humanitair- en Wederopbouwcoördinator voor Gaza bij de Verenigde Naties' is de nieuwe functietitel van voormalig Minister van Financiën Sigrid Kaag. Ze draagt vandaag het ministerschap over aan partijgenoot Rob Jetten. Simone Filippini, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties, vertelt in De Nieuws BV over de moeilijke taak die haar te wachten staat: de wederopbouw van Gaza.

Perfecte kandidaat

Ze lijkt de gedroomde gezant. Als diplomaat en oud-Minister van Buitenlandse Zaken heeft ze een indrukwekkend internationaal cv. Volgens Filippini sluit haar verleden in de Nederlandse politiek hier mooi op aan: "De nationale politiek kan kei- en keihard zijn en ook heel persoonlijk, dat is ook wat je tegenkomt in dat conflict tussen Israël en Hamas. Dat is heel hard en persoonlijk, en daar zitten heel veel emoties in."

Naast de ervaring zijn er meer persoonlijke links die bijdragen aan haar nieuwe complexe rol. Zo is haar man van Palestijnse afkomst en spreekt ze Arabisch. Het is van belang voor de rol om neutraal te zijn, maar zeker het taalaspect kan van grote waarde zijn in dit conflict. Filippini: "Elkaars taal spreken geeft bij voorbaat een vorm van vertrouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wederopbouw

Ondanks de hoge verwachtingen over Kaag in haar nieuwe rol, is het niet de minste taak die haar te wachten staat. Nog elke dag vallen er bommen, worden er mensen gedood en luiden mensenrechtenorganisaties de noodklok. Waar te beginnen met de wederopbouw van Gaza als er enkel nog afbreuk plaatsvindt? Volgens Simone Filippino is de eerste voorwaarde helder: "Dat komt pas als er een definitief staakt-het-vuren tot stand is gekomen."

De vraag rijst al snel: wat is het plan van Israël? Filippino benoemt dat zolang er wordt gebombardeerd en opgeroepen door Israëlische ministers om Palestijnen te verdrijven, er grond is om 'wat wederopbouw betreft je af te vragen of er wel een integere intentie achter zit om serieus vrede te gaan stichten'. Het antwoord hierop zal van belang zijn voor het succes van Kaag.

De boventoon wordt gevoerd door het feit dat wederopbouw pas mogelijk is bij een definitief staakt-het-vuren. Hiervoor zal Kaag als eerste stap met álle partijen om tafel moeten en kijken naar de mogelijkheden in dit verharde conflict. Filippino: "Sommige mensen zeggen: 'met Hamas kun je niet spreken.' Maar je zult met Hamas moeten spreken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie