Verhongering en doden bij noodhulppunten in Gaza: 'Dit is niet ingewikkeld, het is glashelder'
- Nieuws
- Verhongering en doden bij noodhulppunten in Gaza: 'Dit is niet ingewikkeld, het is glashelder'
Nederland heeft samen met andere landen Israël opgeroepen onmiddellijk een einde te maken aan de oorlog in Gaza. In de brief zijn sancties achterwege gelaten, waardoor er weinig slagkracht in terugkomt. En dat terwijl de laatste levenslijnen voor de Palestijnen aan het breken zijn, benadrukt VN-chef Guterres. "Ik begrijp niet wat hier ingewikkeld aan genoemd kan worden, dit is een schande voor de mensheid. Het is glashelder", zegt Caroline Willemen, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen, bij Spraakmakers.
Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober bijna twee jaar geleden is de oorlog in Gaza catastrofaal geworden. Palestijnen sterven van de honger of worden gedood door Israëlische soldaten bij het ophalen van noodhulppakketten. Bovendien valt het leger nu ook de laatste veilige haven in Gaza binnen.
Gezondheidssysteem
Willemen, die op dit moment in Gaza-stad noodhulp biedt, benoemt dat het gezondheidssysteem in de strook "elke dag" kapotgemaakt wordt door het Israëlische leger. Van de 700 bedden die er waren, zijn er nog 200 over. Bovendien komen er dagelijks tientallen kinderen binnen die gewond of uitgehongerd zijn. "Er is geen water, geen brandstof, er wordt dagelijks gebombardeerd en er wordt beschoten bij hulppunten", vat Willemen samen.
'Geen bewijs'
Volgens Willemen is er "geen bewijs" dat Hamas voedselpunten beschiet of beroofd. "Palestijnen beroven de voedselpunten, ze zijn zo wanhopig", verklaart de noodhulpcoördinator. Daarbij heeft Willemen van het Amerikaanse World Food Programme vernomen dat het juist het Israëlische leger is dat de voedselpunten beschiet.
Misdaad tegen de mensheid
"Dit is zo ernstig dat je moet ingrijpen", zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies. Hilhorst onderstreept dat er veel bewijs is dat er een genocide plaatsvindt in Gaza, wat gekenmerkt wordt als "misdaad tegen de mensheid." De verklaring van Nederland en 24 andere landen dat de oorlog onmiddellijk moet stoppen, heeft volgens Hilhorst "geen zin" als er geen consequenties aan verbonden worden.
"Je kunt je niet voorstellen dat Israël er samen met de Palestijnen een vreedzame plek van kan maken in de toekomst", gaat Hilhorst verder. Historicus Peter Malcontent is gespecialiseerd in het Israël-Palestina-conflict en stelt dat het "allang niet meer" een oorlog is van Israël tegen Hamas. "Het is een oorlog tegen de Gazaanse samenleving."
Hamas-regering
Bovendien is er "niet veel meer" over van Hamas, stelt Malcontent. "Met de moed der wanhoop proberen ze nog iets van tegenstand te bieden tegen Israël", aldus de historicus. "Ze proberen, ook met geweld en onderdrukking, een zekere mate van controle te houden op wat er over is van de sociale infrastructuur van Gaza. Ze proberen de regering van Gaza te zijn, maar dat lukt steeds lastiger."
Negatieve vrede
Malcontent benadrukt dat consequenties tegen Israël nodig zijn, maar zegt "als bijsluiter" dat het onduidelijk blijft of dit daadwerkelijk zal werken. "Je kunt niet verwachten dat de Israëlische regering en de Palestijnen om de tafel gaan en zeggen: we gaan het vanaf nu anders aanpakken." Volgens Malcontent is "negatieve vrede", dus een einde aan de oorlog, onmiddellijk nodig.
Beller Marlies Brandt vindt het "verschrikkelijk" en noemt het een "gigantische schande" wat er plaatsvindt in Gaza. "Ik denk dat er een wereldwijde top georganiseerd moet worden, om met elkaar tot een plan te komen", stelt Brandt voor. "Dit moet stoppen, we kunnen hier niet naar blijven kijken."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!