Buitenland
NOS

Rusland: gebeurtenissen in Boetsja 'fake news'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland: gebeurtenissen in Boetsja 'fake news'

In Boetsja heeft zich een drama voorgedaan. 300 Oekraïense burgers zouden door de vertrekkende Russische troepen doodgeschoten zijn. Over de hele wereld wordt er geschokt gereageerd, maar Rusland is het niet eens met het nieuws.

Russen zeggen dat gebeurtenissen in Boetsja 'fake news' zijn

"In Rusland wordt er verontwaardigd gereageerd op alle berichten", vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal.

Fake News

Gisteren verschenen er al beelden van vele doden op straat in de plaats ten noordwesten van Kiev. Die beelden zouden volgens het Russische ministerie van Defensie nep zijn. "In sommige beelden zou te zien zijn dat enkele van die lichamen bewogen. Er wordt ook gezegd dat de Russische militairen al dagen weg waren en dat er toen geen enkele meldingen waren van lichamen in de straten."

Volgens de Russen zouden het de Oekraïners zelf zijn. "Een deel van Boetsja zou langer onder vuur zijn genomen door het Oekraïense leger."

Twee maten

Het Russische ministerie van Buitelandse Zaken vindt de reacties van het buitenland opvallend. "Volgens het ministerie ging het nieuws meteen de wereld over, verslaggevers en fotografen waren meteen ter plaatse en daar was er dus een felle reactie op, terwijl een aantal dagen geleden waren er beelden van een mishandeling van Russische krijgsgevangen en daar werd niet op gereageerd", legt Groot Koerkamp uit. "Daarom wordt er volgens hen met twee maten gemeten."

Parallelle werkelijkheid

Het komt vaker voor dat Rusland acties of gebeurtenissen ontkent. "Hier in Moskou wordt wel vaker een parallelle werkelijkheid gecreëerd. Als er aantijgingen komen zoals het bombardement op Marioepol dan wordt er gezegd: dat waren Oekraïense nationalisten. Bij het begin van het conflict zagen we raketinslagen in Kiev dat werd in de Russische media gebracht als afgedwaalde raketten van het Oekraïense luchtafweergeschut."

Rusland zou ook telkens ontkennen dat er burgerslachtoffers vallen door Russisch optreden. "Dat is ook de lezen van het ministerie van Defensie. Al een maand lang wordt dag in en dag uit vertelt dat burgers geen doelwit zijn en dat burgers geen gevaar lopen. Dan wordt het ook steeds moeilijker om dat te erkennen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie