Buitenland
NOS

Rutte en Hoekstra in Kiev om spanningen met Rusland te de-escaleren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte en Hoekstra in Kiev om spanningen met Rusland te de-escaleren

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zijn op bezoek in Oekraïne. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Kysia Hekster.

Voorafgaand aan een ontmoeting met president Zelensky hebben de twee bewindslieden in Kiev rode rozen gelegd bij de herinneringsmuur voor gesneuvelde soldaten in het conflict in Oost-Oekraïne.

'Zichtbaar aangeslagen'

Ze werden vergezeld door minister Kuleba van Buitenlandse Zaken, die uitgebreid de tijd nam om ze rond te leiden. "Premier Rutte was zichtbaar aangeslagen bij het zien van de portretten van militairen die gesneuveld zijn tijdens de strijd in Oost-Oekraïne en de Krim in 2014", vertelt Hekster.

Rond deze tijd spreekt Rutte president Zelensky. Daarna zullen ze een gezamenlijke persconferentie geven. Het bezoek was al langer gepland en zou in het teken staan van de samenwerking tussen Nederland en Oekraïne met betrekking tot de ramp met vlucht MH17. Maar door de oplopende spanningen met Rusland, dat een grote troepenmacht naar de grenzen met Oekraïne heeft gestuurd, gaat het gesprek nu vooral daar over.

Steun

Tal van westerse regeringsleiders bezoeken de Oekraïense president om hem steun te betuigen. "Zelensky wil niet alleen steun in woord en gebaar, maar ook door wapens naar Kiev te sturen. Nederland heeft niks toegezegd, maar staat er niet onwelwillend tegenover", aldus Hekster.

Rusland heeft de afgelopen weken een grote troepenmacht aan de grenzen met Oekraïne gestationeerd. De angst bestaat dat het Russische leger het buurland zal binnenvallen. Westerse regeringsleiders proberen het conflict langs diplomatieke weg te de-escaleren.

Ster advertentie
Ster advertentie