Buitenland
WNL

Hans Jaap Melissen: de vraag is hoelang het moreel van de Oekraïense bevolking hoog blijft

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Jaap Melissen: de vraag is hoelang het moreel van de Oekraïense bevolking hoog blijft

Het is dag 299 van de oorlog en Oekraïne maakt zich op voor kerst in oorlogstijd. Het moreel blijft onverminderd groot, al is de vraag hoe lang de veerkracht in Oekraïne stand houdt. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen ziet dat de Oekraïners erg gemotiveerd zijn om de Russen te verslaan. “Maar ze zijn ook nerveus. Er zou een periode zijn geweest van 100 Oekraïense doden per dag”, aldus de oorlogsverslaggever.

Video niet beschikbaar

Alledaagse leven gaat door

Toch worden in de zwaarst getroffen regio’s de kerstbomen opgetuigd. “Mensen leven door onder die aanvallen. En toch is er ook veel angst: ik was bij mensen thuis toen er een stuk ijs viel, en die mensen schrokken enorm. Mensen zijn bang voor geluiden, het is een soort loterij waar de raketten neerkomen.” Volgens Melissen staan er nog altijd veel mensen klaar om te vechten en ze willen dat ook. “Ze zijn ervan overtuigd dat ze niet onder Russisch juk willen leven.”

Melissen kwam gisteravond terug uit Kiev met het gevoel dat hij snel weer teruggaat. De druk neemt elke dag toe en er worden nog steeds veel aanvallen onderschept. Daarnaast zoekt Poetin naar succes en dat lukt nog steeds niet. Poetin bezoekt vandaag Loekasjenko in Belarus. De vrees is dat een nieuwe invasie via de grenzen van Belarus gaat plaatsvinden. Later deze week zal Poetin een belangrijke speech geven, melden verschillende Russische media.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie