Politiek
WNL

Hans Wiegel: als Rutte fractie vanmiddag niet overhaalt, moet de VVD ermee stoppen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Wiegel: als Rutte fractie vanmiddag niet overhaalt, moet de VVD ermee stoppen

Oud-VVD leider en erelid Hans Wiegel kijkt met een zeer zorgelijke blik naar het crisisberaad van de VVD-fractie met premier Rutte. "Heel veel kiezers van de partij voelen zich verlaten", meldde hij aan presentator Sven Kockelmann bij Sven op 1. Als Rutte zijn fractie vandaag niet overtuigt van de noodzaak van de asielwet van staatssecretaris Eric van der Burg, is de conclusie volgens Wiegel duidelijk. "Dat zou voor mij reden zijn om te stoppen met dit kabinet en het na nieuwe verkiezingen in een andere samenstelling te proberen."

De partijprominent is dan ook pessimistisch over de toekomst van Rutte IV. "De kans op voortbestaan is kleiner geworden", stelt hij. "Het kan ook goed zijn dat meerdere regeringspartijen hard achteruit gaan bij de komende Statenverkiezingen en dat maakt de situatie nog moeilijker." Wiegel zegt een opgewekt mens te zijn, maar weinig reden voor optimisme te zien voor zowel de stand van zaken in het kabinet als zijn eigen partij. "De komst van Rutte vandaag zegt iets over de situatie van de VVD. Ik maak me best een beetje zorgen."

Het feit dat de komst van Rutte nodig is om de impasse te doorbreken, geeft volgens de VVD-coryfee fractievoorzitter Sophie Hermans "in wezen opzij is gezet". Wiegel constateert dat het gezag van Hermans ‘niet zo groot meer is. En dan druk ik mij nog aardig uit’. De oud-leider heeft waardering voor de politica en vindt dat het aan haarzelf is om te beslissen of ze aanblijft als fractieleider. "Maar als deze situatie nog lang doorgaat, zou ik zelf op een gegeven moment stoppen."

VVD-erelid Hans Wiegel (8 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie