Buitenland
VPRO

Op reis met Eva van Roekel door Venezuela: 'Ik wil de relatie tussen mens en natuur zien'

foto: Eva van Roekel
  1. Nieuwschevron right
  2. Op reis met Eva van Roekel door Venezuela: 'Ik wil de relatie tussen mens en natuur zien'

Van verlaten straten in een stilgevallen metropool tot mijnuitgravingen diep in het regenwoud: we reizen vanavond vanuit de Venezolaanse miljoenenstad Caracas zuidwaarts richting de Braziliaanse grens, een reis die voor Eva van Roekel, antropologe en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een bijzondere betekenis heeft. “Het heeft veel dingen later in mijn leven bepaald. Uiteindelijk heb ik heel mijn carrière op Latijns-Amerika gebouwd,” vertelt ze in Bureau Buitenland.

Bureau Buitenland - Droomreizen #16 - Eva van Roekel: De gouden glans van de Venezolaanse natuur

Van Roekel was in 2019 voor het laatst in hoofdstad Caracas. Het viel haar toen al op hoe ‘apathisch’ de sfeer was in de miljoenenstad. “Het was veel levenlozer, dat zal nog steeds wel zo zijn. Zeker als je het vergelijkt met beelden van vroeger. Toen was het echt een Latijns-Amerikaanse metropool. Er was veel activiteit op straat, nu is het echt heel erg stil voor een grote stad.”

In Venezuela valt regelmatig op grote schaal de stroom uit. Volgens Van Roekel praten Venezolanen daarom steeds vaker over ‘El Apagon’, de black-outs. “Soms voelt het alsof ook de Venezolanen zelf een ‘black-out’ hebben, dat de levendigheid verdwenen is.”

Tafelberg

Toch kent Venezuela nog steeds prachtige plekken, zegt Van Roekel. In het zuiden staat bijvoorbeeld de Roraima: de grootste tafelberg ter wereld. Om daar te komen moet je een trektocht van zo’n drie dagen afleggen. “Er is daar dan ineens een soort microklimaat met allemaal flora en fauna. Het doemt echt uit het niets op in de savanne.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie