Buitenland
VPRO

Op bedevaart met schrijver Vamba Sherif: ‘Ik wil mijn kinderen laten zien waar ze vandaan komen’

foto: Unsplash / Jehyun Sung
  1. Nieuwschevron right
  2. Op bedevaart met schrijver Vamba Sherif: ‘Ik wil mijn kinderen laten zien waar ze vandaan komen’

Niet de eindbestemming, maar de reis zelf is voor schrijver en journalist Vamba Sherif het belangrijkst. Hij droomt van een bedevaart met zijn gezin dwars door Afrika, in de hoop dat zijn kinderen dichter bij hun Afrikaanse roots komen.

Bureau Buitenland - Droomreis #14 - Vamba Sherif: een familiereis dwars door Afrika


“Als je de tocht naar Ihtaka aanvaardt, wens dat de weg dan lang mag zijn”, citeert Sherif de beroemde Griekse dichter Konstantínos Kaváfis in Bureau Buitenland. Niet voor niets wil hij de tocht te voet maken, want het moet lang duren. “Onze bestemming is het graf van mijn overgrootvader in Liberia, maar dat is onbelangrijk want het gaat om de reis.”

Verbazing

En die reis mag willekeurig zijn, vindt Sherif. “Het gaat om de mensen die we onderweg ontmoeten en wat we van ze kunnen leren.” Daarom vindt de eerste stop plaats in Egypte, waar het reisgezelschap in de geschiedenis van het land duikt. Ze ontmoeten de eerste vrouwelijke farao, Maatkare Hatsjepsoet. “Een zwarte vrouw wel te verstaan. Daarmee wil ik aan mijn dochter laten zien hoe een vrouw aan de macht kwam in één van de grootste beschavingen van die tijd, in een wereld die gedomineerd werd door mannen. Ik wil haar meegeven dat ze als donker meisje trots mag zijn op haar geschiedenis.” Ook wil Sherif zijn kinderen kennis laten maken met de vertelster van duizend-en-een-nacht, Sjeherazade. “Zij creëerde een beschaving door verhalen te vertellen. De genialiteit is verbazingwekkend!”

Bedevaart

Een laatste stop maakt het gezin in Timboektoe. “Het verhaal gaat dat daar mijn voorouder vandaan komt. Hij vertrok zo’n 900 jaar geleden – een precieze datum hebben we niet – vanuit Timboektoe naar wat we nu kennen als Guinee. Ik stam af van zijn jongste kind”, vertelt Sherif. Hij wil hij zijn kinderen laten zien waar ze vandaan komen. “Dat dragen ze namelijk altijd met zich mee.” En met die boodschap aan zijn kinderen sluit Sherif zijn bedevaart af. “Je komt voort uit een amalgaam van invloeden. Afrikaans, Europees, islamitisch, joods en christelijk. Je bent de wereld, dus leef.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie