Buitenland
BNNVARA

Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel in Oekraïne: 'Op het moment dat er bommen vallen ben ik bang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel in Oekraïne: 'Op het moment dat er bommen vallen ben ik bang'

De spanning in Oekraïne loopt steeds hoger op, maar dat weerhoudt oorlogsfotograaf Eddy van Wessel er niet van om alles ter plekke vast te leggen. Van Wessel stapte in een vluchttrein van Charkov naar de Oekraïense havenstad Odessa. In De Nieuws BV vertelt hij over de situatie daar.

De stad Charkov ligt dichtbij de grens van Rusland en wordt dagelijks zwaar gebombardeerd door het Russische leger. Eerder kondigde het leger een staakt-het-vuren aan voor de stad, om humanitaire corridors in te stellen. Mensen in de stad leven onder de grond, in het metro stelsel, vertelt Eddie van Wessel. De oorlogsfotograaf nam een vluchttrein, in eerste instantie naar Kiev, maar omdat daar veel onrust was reed de trein door. "Je komt heel dichtbij mensen die alles achterlaten en de tragiek van families die uit elkaar vallen."

Met duizend mensen zat Van Wessel in een trein die bedoeld was voor ongeveer tweehonderd reizigers. "De meeste mensen staan en als je naar het toilet wilde, was je tien minuten bezig. Je zag huilende kinderen, piepende honden en snikkende vrouwen. Je ziet van heel dichtbij wat de oorlog met mensen doet."

Naar Kiev

Op dit moment zit Van Wessel in Odessa, maar zijn plan is om naar Kiev te gaan. Hoe is het om in een belegerde stad te moeten overleven? Wat doet dat met mensen die achterblijven? Op die vragen wil Van Wessel een antwoord vinden in de hoofdstad van het land. "Je kunt een conflict dat zo dichtbij Europa is niet vanaf de zijlijn verslaan. Je moet er middenin staan, voor zover dat mogelijk is. Op het moment dat er bommen vallen ben ik bang. Dat hoeft het verhaal niet in de weg te staan, want ik kan proberen een veilige plek te vinden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie