Buitenland
NOS

Onzekerheid over abortuspil na tegenstrijdige uitspraken VS

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onzekerheid over abortuspil na tegenstrijdige uitspraken VS

Een jaar na het verdwijnen van het landelijk recht op abortus doen twee rechters in de VS een tegenstrijdige uitspraak: in Texas besluit een rechter dat abortuspil Mifepriston verboden moet worden, bij een zaak in Washington moet dit middel juist beter beschikbaar zijn in zeventien staten.

Amerika-correspondent Simone Tukker in het NOS Radio 1 Journaal

De rechtszaken zijn apart van elkaar aangespannen en laten duidelijk de verdeeldheid in de VS zien rondom abortus. De christelijke 'pro-life' beweging Alliance Defending Freedom spande in Texas de rechtszaak aan. Die beweging was vorig jaar ook hoofdrolspeler in de Roe vs. Wade-zaak waarmee na vijftig jaar het recht op abortus werd ingetrokken.

Nu worden op allerlei plekken dit soort rechtszaken aangespannen. "Dit is de meest gebruikte abortuspil die al 23 jaar op de markt is en daarvoor al jaren is getest. Artsen schrijven de pil voor als een zwangerschap ongewenst is, of wanneer de baby al dood is en het leven van de moeder in gevaar is", zegt Amerika-correspondent Simone Tukker in het NOS Radio 1 Journaal.

Het Witte Huis ziet dit als een directe aanval op het recht van Amerikaanse vrouwen om abortus te plegen. De regering-Biden heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Vooralsnog zorgt de tegenstrijdige uitspraken vooral voor onduidelijkheid bij Amerikaanse vrouwen.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie