Buitenland
NOSNTR

Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gesproken: landelijke recht op abortus vervalt

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gesproken: landelijke recht op abortus vervalt

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft eerdere uitspraken die het recht op abortus veiligstelden - Roe v. Wade - vernietigd. De abortuswetgeving komt hierdoor weer in handen van de staten. Naar verwachting zal in de helft van de Amerikaanse staten een abortusverbod gaan gelden. Amerika-journalist Laila Frank vertelt in Nieuws en co over dit historische besluit.

Strijdpunt

Frank vertelt in de uitzending waarom het recht op abortus zo'n gevoelige snaar raakt bij Amerikanen: "Veel dichter in de persoonlijke levenssfeer komt het natuurlijk niet. Maar het is zo'n strijdpunt geworden doordat vanaf het moment dat Roe v. Wade werd uitgesproken, dat altijd op juridisch wankele basis was. Dat maakt dat het ook altijd weer teruggedraaid kon worden, en het ook steeds meer een strijdpunt is geworden."

De anti-abortus beweging heeft zich daar steeds meer voor gewapend, vertelt ze. "Ze zijn een bond gaan smeden met de evangelisten en met de Republikeinen. Zo is dat heel diep verweven gemaakt in het leven van Amerikanen. Je kunt niet door Amerika reizen zonder altijd geconfronteerd te worden met beelden van abortus of met activisten. Eigenlijk begon de strijd om het abortusrecht pas bij de uitspraak in de zaak Roe v. Wade."

Politisering

Dit besluit voedt de discussie over de benoeming en politisering van het Hooggerechtshof. "Die discussie speelt ook al een tijdje. Maar omdat de gevolgen nu zo groot zijn, speelt die nog wat meer. Er zijn eigenlijk twee punten die daarin belangrijk zijn. Ten eerste: moeten rechters wel politiek benoemd worden?"

Maar er is ook een discussie over de manier waarop politici verkozen worden. "Door het Amerikaanse systeem kun je namelijk een minderheidsopinie opleggen aan een meerderheid. Dus het gesprek over op welke manier politici worden gekozen en of ze eigenlijk wel evenredig vertegenwoordigen wat het volk wil, speelt ook."

Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gesproken: landelijke recht op abortus vervalt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie