Buitenland
NOS

Grote zorgen bij hulporganisaties over situatie in Rafah: 'Bij inval stopt alle hulpverlening'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote zorgen bij hulporganisaties over situatie in Rafah: 'Bij inval stopt alle hulpverlening'

Veel hulporganisaties maken zich grote zorgen over de situatie in Rafah, nu Israël voorbereidingen treft om zijn grondoffensief uit te breiden naar de grensstad. Volgens Save the Children betekent een Israëlische inval een dodelijke val voor ruim 1 miljoen burgers en kinderen en een einde aan de hulpverlening.

Save the Children over de situatie in Rafah

Video niet beschikbaar

"De meeste hulp voor Gaza komt via Rafah naar binnen. Als er een gewelddadige militaire operatie zal plaatsvinden is die toegang niet meer mogelijk", legt Juliette Verhoeven van Save the Children uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook wordt de meeste hulp in Rafah gecoördineerd. Dat is dan ook niet meer mogelijk. Alle hulp in de Gazastrook stopt dan."

Verhoeven maakt zich ook grote zorgen om de hulpverleners in de stad. "Bij zo'n militaire operatie lopen ook zij gevaar en kunnen ze hun werk niet meer uitvoeren."

Geen enkele plek is veilig

De situatie in Rafah is nu al heel slecht, benadrukt Verhoeven. "In de stad wonen meer dan vijf keer zoveel mensen als voor 7 oktober. Allemaal vluchtelingen." En die vluchtelingen kunnen geen kant op. "Geen enkele plek is veilig is Gaza. Er wordt nog gevochten en alles is verwoest. Grote kans dat de mensen via de kuststrook naar het noorden moeten, maar ook daar zijn geen voorzieningen en daar kan onze hulp niet komen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie