Buitenland
NOS

Kan een humanitaire ramp in Gaza voorkomen worden?

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan een humanitaire ramp in Gaza voorkomen worden?

Na dagen vol bombardementen op Gaza slaat het Rode Kruis alarm: er dreigt een humanitaire ramp voor de Palestijnse bewoners. We spreken erover met Carla Jonkers, hoofd internationale noodhulp van het Rode Kruis.

Kan een humanitaire ramp in Gaza voorkomen worden?

Video niet beschikbaar

Kritiek

"Wij maken ons al de hele week zorgen over de situatie in Gaza. Er wordt enorm gebombardeerd, mensen hebben een tekort aan water en elektra. Daar is de evacuatieorde bovenop gekomen, dus veel mensen zijn op de vlucht naar Zuiden van Gaza waar een gebrek is aan opvangplekken. Al met al is de situatie heel erg kritiek", legde Jonkers uit.

Medische zorg

Eerder deze week kwamen er 9 medewerkers van het Rode Kruis in Gaza om het leven. "We hebben ongeveer 500 medewerkers in Gaza zelf. Niemand kan op dit moment Gaza verlaten. We zijn juist aan het kijken of we als het mogelijk is extra mensen in het gebied kunnen brengen. Onze mensen werken zolang er nog brandstof is en zolang er nog medische zorg nodig is", eindigt Jonkers.

item oog gaza

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie